Svensk lärarutbildning planeras till Helsingfors
Den svenskspråkiga lärarutbildningen i Finland har länge varit en het potatis. Många anser att utbildningen som Åbo Akademi erbjuder inte är tillräcklig. Nu planerar Helsingfors universitet svenskspråkig lärarutbildning i Helsingfors i samarbete med Stockholms universitet.
– Vi är mycket medvetna om att problemet med att få behöriga lärare är klart större på svenskt håll. Här finns alltså ett arbetskraftsbehov, säger Anita Lehikoinen, kanslichef vid undervisnings- och kulturministeriet till Hufvudstadsbladet.
Tidningen har också intervjuat Pertti Panula, prorektor vid Helsingfors universitet, som anser att det är Helsingfors universitet som ska sköta lärarutbildningen på svenska i huvudstadsregionen.
– Det är vi som bör ha huvudansvaret och vi vill utveckla en bestående lösning på problemet med obehöriga lärare. Vi har ju sett att tillfälliga lösningar medför problem. En del studerande hinner inte bli färdiga och forskning, som är väldigt viktig för vår skola, behöver bestående lösningar, säger Panula till Hbl.
Enligt dekanus Patrik Scheinin ska utbildningsprogrammet vid Helsingfors universitet vara permanent, tvåspråkigt och attrahera de bästa föreläsarna.
– Vi har tänkt oss två grupper med 20 studerande, alltså 40 lärarstuderande per år. Och utbildningen måste bli permanent. Åbo Akademi har försökt med tillfälliga, utlokaliserade linjer i Helsingfors men det har inte gett önskat resultat, säger Scheinin till Hbl.
Pedagogiskt samarbete med Stockholm
I mars 2014 beslöt Helsingfors universitet och Stockholms universitet att intensifiera samarbetet gällande bland annat lärarutbildningen. Enligt en nyhet på Stockholms universitets webbsida ska universiteten ha pedagogiskt samarbete och utbyte av studenter, lärare och personal.
I Finland flaggar bland annat Ulla-Maj Wideroos från Sfp för ett samarbete med Åbo Akademi. Också Marcus Rantala från Sfp anser att ÅA och HU borde samarbeta, skriver Hbl.
– Åbo Akademi och Helsingfors universitet borde nu slå sig ner och tillsammans bygga upp ett förslag, säger Rantala till tidningen.
Helsingfors universitets prorektor Pentti Panula blickar i stället västerut.
– Vi ser i första hand samarbetsmöjligheter med Stockholms universitet. De har jobbat mycket med lärarutbildningen och de har forskning. Vi kunde ha forskningssamarbete, de kunde stå för en del av undervisningen här och vi kunde också ha lärarutbyte, säger han till Hbl.
Trots de långt gångna planerna på ett samarbete med Stockholm, utesluter Panula inte ett samarbete också med Åbo Akademi, skriver Svenska Yle Nyheter. Förhandlingar med Åbo Akademi ska föras de närmaste veckorna, säger Panula.
ÅA och HU bör samarbeta
Åbo Akademis rektor Jorma Mattinen säger till Yle Nyheter att han inte har något emot att Helsingfors och Stockholms universitet samarbetar kring lärarutbildning, men det är ingen lösning på problemet. Åbo Akademi har fortfarande det huvudsakliga ansvaret att utbilda lärarstuderande på svenska.
Enligt Åbo Akademis prorektor Christina Nygren-Landgärds finns det inte utrymme för en till svenskspråkig lärarutbildning i Finland.
– Vi måste hålla en hög kvalitet på våra utbildningar för att konkurrera med resten av världen. Svenskfinland är för litet för att vi ska ha flera utbildningar av samma ämne. Av den åsikten är jag, säger Nygren-Landgärds till Svenska Yle Nyheter.
Sfp:s partiordförande Carl Haglund anser också att det är Åbo Akademi som ska ha hand om lärarutbildningen.
– Jag har inte sett något mer konkret om modellen än det jag läste i Hbl, men jag är fundersam till att man skulle lämna Åbo Akademi utanför. Det är ju ÅA som har ansvaret för lärarutbildningen på svenska, säger Haglund till Hbl (2.4.2014).
Enligt Haglund ska utgångsläget vara att Helsingfors universitet samarbetar med Åbo Akademi.
– Det blir inte bättre av att Helsingfors universitet nu meddelar att de hellre samarbetar med Stockholms universitet. Vi får inga behöriga lärare med pajkastning i Hbl, så nu gäller det att vara konstruktiv, säger Haglund.
Lärarförbundet tveksamt till fler utbildningar
Flera utbildningar kommer inte att påverka lärarbristen i huvudstadsregionen på längre sikt, det säger Finlands svenska lärarförbunds ordförande Dan Johansson till Svenska Yle Nyheter. Lärarbristen åtgärdas bäst med att höja de kommunala lärarlönerna, menar Johansson.
– Politikerna får se sig i spegeln, de ska fråga sig vad de gjort för att locka lärare till huvudstadsregionen. Lärarna har mycket låg lön i förhållande till ansvarsmängden och utbildningsnivån, säger Johansson till Yle.
Sammanfattning: Michaela von Kügelgen / Addeto
Nyhetsarkiv
Senaste nyheter
Etikettmoln
krigsbarn riksbankens jubileumsfond henrik meinander globalisering finlands akademi familj regnbågsfamilj tove jansson stad sibelius vetenskapsrådet hatretorik anders chydenius studentkår feminism högerextremism tryckfrihet stockholms universitet åbo akademi ungdomsförbund medborgarinitiativ yttrandefrihet bildgalleri nato medborgarforskning bokmässan krig hälsopolitik finskan i sverige extremism tvåspråkighet sls valforskning hanaholmen journalistik genusforskning migration eu ekonomi universitetsreformen demokrati doktorandstudier sociala medier lärarutbildning minoritetspolitik välfärdssamhälle pedagogik ungdomar forskningsfinansiering sverige försvarssamarbete webbarkiv nordiska ministerrådet minoritet addeto jämför arbetsliv media utbildning addeto intervjuar politik samarbete norden avhandling skolfrågor forskningsprojekt finland forskare svenskan i finland partier unga forskare digitalisering högskolepolitik pressen finlandssvenskhet samer val språkfrågor partijämförelse forskningspolitik helsingfors universitet jämställdhet flerspråkighet historia kultur pisa partiledare demokratins drivkrafter magma invandring öppna data sociologi rasism läsförmåga gästkrönika innovation sverigefinländare eu-valet språkpolitik granskning romer östersjön blockpolitik runeberg socialt arbete främlingsfientlighet public service sexuella minoriteter flyktingar open access tankesmedja islam konfliktforskning språkbad studentpolitik ukä selma lagerlöf kulturpolitik svenska tiden akademisk frihet dialekter edelfelt