Språkbadsutbildning i Vasa

Från och med hösten 2014 erbjuds svensk språkbadsutbildning i samarbete av Åbo Akademi och Vasa universitet. Samtidigt funderar Helsingfors universitet på en tvåspråkig lärarutbildning.

I januari 2014 skrev Åbo Akademi och Vasa Universitet under kontraktet om gemensam språkbadsutbildning. I samarbetsmodellen som startar nästa höst avlägger studenterna studier i svenska och flerspråkighet vid Vasa universitet samt pedagogiska studier för lärare och övriga klasslärarstudier vid Åbo Akademi. Utbildningen är inriktad på svenskt språkbad i finskspråkiga skolor, skriver universiteten i ett pressmeddelande.

Samarbetsmodellen grundar sig på långvarigt forskningssamarbete i språkbad och flerspråkighetspedagogik mellan Vasa universitet och Åbo Akademi. Bristen på kompetenta språkbadslärare har konstaterats i ett flertal nationella rapporter, vilket har påskyndat planeringen av ett nytt utbildningsprogram.

Stor efterfrågan

– Eftersom Vasa universitet inte har en pedagogisk fakultet kan de inte officiellt utbilda lärare. Det kan däremot vi, och dessutom på svenska. Därför är det helt logiskt att ha ett samarbete mellan universiteten, som i praktiken går ut på att Vasa universitet ”köper” några undervisningsblock av oss, säger Ria Heilä-Ylikallio, prefekt vid pedagogiska fakulteten i tidningen Meddelanden från Åbo Akademi.

I utbildningsprogrammet för språkbadsundervisning avlägger studenterna både kandidat- och magisterexamen med svenska som huvudämne. Från programmet utexamineras filosofie magistrar, som får behörighet att jobba som språkbadslärare och klasslärare i grundskolan. Dessutom kan de utexaminerade jobba som ämneslärare i svenska i finskspråkiga grundskolor och gymnasier, står det i pressmeddelandet.

– Det finns ett megastort intresse för den här typen av undervisning runtom i landet – hela konceptet är så nytt, säger Heilä-Ylikallio.

Enligt den statistik som samlats ihop vid Vasa universitet är det drygt 2 000 barn i lågstadier runtom i Finland som just nu deltar i språkbadsundervisning, skriver Meddelanden från Åbo Akademi.

Tvåspråkig lärarutbildning

Samtidigt planerar Helsingfors universitet en tvåspråkig lärarutbildning, skriver Hufvudstadsbladet. Enligt tidningen skulle fokus ligga på att utbilda lärarna att undervisa i flerspråkiga miljöer. Det nya utbildningsprogrammet kan inledas tidigast hösten 2016.

Åbo Akademis rektor Jorma Marttinen säger till Svenska Yle att Helsingfors universitets program knappast skulle skada Åbo Akademis verksamhet. För tillfället erbjuder Åbo Akademi den enda svenskspråkiga lärarutbildningen i Finland.

– Vi har högt söktryck i Vasa, så vi klarar oss nog i konkurrensen på den fronten, säger Mattinen till Yle.

Vasa universitets och Åbo Akademis pressmeddelande
Hufvudstadsbladet + papperstidningen 10.1.2014
Svenska Yle

Sammanfattning: Michaela von Kügelgen / Addeto

 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln