Hundra år sedan skaparen av mumin föddes

I år firas den älskade finländska författaren Tove Jansson runt om i världen. Bäst känner vi Jansson som skaparen av mumin, men hennes karriär innehöll mycket mer än så.

År 2014 har det gått hundra år sedan Tove Jansson föddes. Det här firas synligt runt om i världen. Det ordnas evenemang i bland annat Finland, Sverige och Japan. På Tove 100-jubileumswebbsidan finns mer information om jubileumsprogrammet.

Mumintrollens mamma, författaren och konstnären Tove Jansson kom genom sitt mångsidiga konstnärskap att inta en central roll i Finlands bildkonst under efterkrigsmodernismens guldålder. Hennes generation ville skapa konst på sina egna villkor, men få lyckades förverkliga denna ambition på lika särpräglat sätt som hon.

Jubileumsåret till ära har webbplatsen Tove 100 lanserats. På webbsidan presenteras olika sidor av Tove Janssons konst och liv. Samtidigt hoppas man att hennes konstnärskap ännu i dag ska fungera som en inspirationskälla för unga konstnärer och sporra dem till nya framgångar.

Tove Jansson är också synlig i Yles Arkivet. I Arkivet hittar man material på både svenska och finska. Jansson är också synlig i andra medier. Bland annat Helsingin sanomat och Hufvudstadsbladet har skrivit om hennes första konstnärsår.

Mer information om Tove Jansson och hennes liv hittar du bland annat här.

Etiketter: tove jansson

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln