Öppen granskning av de finlandssvenska högskolorna

Under två veckor i november och december vill Svenska Yle tillsammans med publiken granska de finlandssvenska högskolorna. Projektet Fixa högskolan vill skapa en öppen diskussion.

– Vi vill ta reda på hur inbesparingar och krav på snabbare studietakt påverkar vardagen på högskolorna. Dessutom har den svenskspråkiga grundskolan visat sig ha vissa brister i förhållande till den finska. Vi vill veta hur det ser ut i högskolorna, säger projektledare Eva-Maria Koskinen till Studentbladet.

I en kolumn på Svenska Yles webbsida skriver Koskinen att det finns tre primärorsaker att granska de finlandssvenska högskolorna. Den första är att studietakten har ökat och flera högskolor tvingas spara, den andra är att forskning pekar på brister i de svenskspråkiga högskolorna i Finland och den tredje orsaken vill utreda vart effektiveringen och sparkraven leder.

Teamet bakom Fixa högskolan har redan fått en hel del tips men önskar nu aktivt deltagande av publiken.

– De tips vi har fått hittills har handlat mycket om ojämlika studiepoäng och studietider. Vi gör vårt bästa för att kolla upp alla tips vi får. Vill man att vi ska ta itu med någon fråga just i din högskola, lönar det sig att ge så detaljerade uppgifter som möjligt, säger en av reportrarna Alexander Uggla för Studentbladet.

Du kan läsa mer om Fixa högskolan på Svenska Yles webbsida eller följa med läget på Facebook

Eva-Maria Koskinens kolumn ”Varför granska den finlandssvenska högskolan?” 
Studentbladets artikel 

Sammanfattning: Michaela von Kügelgen / Addeto

Etiketter: utbildning granskning

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln