#vågafinska-veckan lyfte fram finskan i Sverige

Sisuradios idé, temaveckan #vågafinska, ville lyfta fram det finska språket i Sverige. Bland annat visar en ny studie vid Stockholms universitet att få sverigefinländare använder finskan efter att de flyttat hemifrån.

Sisuradio skriver på sin webbsida att idén med #vågafinska-veckan är en kampanjvecka där man ville diskutera och lyfta fram det finska språket i Sverige och få publiken att berätta om sina erfarenheter.

Under temaveckan i oktober lyfte Sisuradio tillsammans med publiken fram frågor och berättelser som gäller finska språket i Sverige. Kampanjen syntes och hördes i radio men också till stor del i sociala medier. Kampanjens kärnfråga var ”vågar du prata finska?”.

Vid Stockholms universitet pågår en studie om sverigefinnarnas språkbruk. Forskare Sari Pesonen har gjort intervjuer med personer som intervjuades om sitt språkbruk för första gången redan för 20 år sedan. Syftet är att följa upp förändringar som skett i personernas språkbruk sedan tonåren, skriver Sisuradio.

– Jag tror att det blir en vändpunkt när ungdomen flyttar från en flerspråkig hemmiljö till en miljö som är mer enspråkig, säger Sari Pesonen till Sisuradio.

Med åldern ökar intresset för familjen i Finland

Pesonens studie visar att under uppväxten fungerar finskan som ett vardagsspråk, medan det i vuxen ålder bara är få som använder finska hemma eller i arbetslivet. Å andra sidan uppger intervjupersonerna att åldern har ökat på kommunikationen med släkten i Finland.

– I vuxen ålder måste man skapa och upprätthålla kontakten med släkten själv. Förut var det kanske mamma eller pappa som skötte den relationen. Många påpekar att Facebook har gett nya möjligheter till att hålla kontakt med släkten i Finland, säger Pesonen

Under kampanjveckan #vågafinska var det många som publicerade kommentarer och bilder och flera av idéerna och ämnena har plockats från det flödet. Twitter, Facebook och Instagram har fyllts med historier och Sisuradio har också fått otaliga e-postmeddelanden och samtal. Många har också gett respons via webbsidan. Du kan ta del av berättelserna på Sisuradios webbsida

Finskan har överlag varit mycket synlig i Sverige under hösten. Bland annat har den tvåspråkiga talkshowenEi saa peittää börjat på SVT. I programmet talas både finska och svenska. Programledare är Johanna Koljonen och Joona Suni. Du hittar programmet på SVT:s webbsida

Sammanfattning: Michaela von Kügelgen / Addeto

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln