Google Art samlar konsten till ett ställe

Konstintresserade kan bläddra bland konstverk från 151 museum tack vare Google Art-projektet. Sammanlagt finns museum från 40 länder med – både svenska och finländska museer är representerade.

Google Art är ett unikt projekt som gör det möjligt för vem som helst att bekanta sig med och njuta av över 30 000 konstverk via nätet. För tillfället är två finländska och sex svenska museum med i det digitala museet. Projektet lanserades under våren 2011.

Ateneums konstmuseum i Helsingfors är ett av de nyaste museerna i projektet. Med Google Art kan man uppleva och bekanta sig med 55 klassikerverk från Ateneum. Ateneums museichef Maija Tanninen-Mattila berättar att Google Art Project kommer att nå personer som inte kan besöka själva museet.

– Vi vill göra våra konstsamlingar tillgängliga för en så stor publik som möjligt. Världsomfattande synlighet möjliggör bland annat att forskare kan bekanta sig med våra verk. Genom att vara med i Google Art Project når Ateneum en helt ny och internationell publik, säger Tanninen-Mattila till Helsingfors stads nyheter i maj.

Hallwylska museet i Stockholm var ett av de första svenska museerna i projektet, men också Sveriges Nationalmuseum hör till de första. Båda museerna har varit med i projektet sedan våren 2012.

– Genom Google Art kan vi tillgängliggöra konstsamlingarna – oavsett var man än befinner sig. Besökare från hela världen kommer att upptäcka ett kulturarv som både är svenskt och internationellt. Samarbetet är helt i linje med vårt uppdrag som statligt museum och det öppnar nya dörrar till både befintliga och nya målgrupper, säger Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum i ett pressmeddelande våren 2012.

Med Google Art kan man söka konstverk antingen på ursprungslandets, museets eller konstnärens namn. Dessutom finns en fri sökning. En del av verken har fotograferats för samlingen med en så kallad gigapixel-metod som är extremt noga. De verken kan man granska mycket noggrannare på nätet än med blotta ögat, till och med enskilda penseldrag syns. Det finns drygt 1500 sådana verk med i samlingen.

Mer info om Google Arts finländska och svenska museer hittar du via följande länkar.

Google Art 
Google Arts svenska museer 
Google Arts finska museer 
Googles blogg 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln