Tack, farväl och glöm inte samarbetet!

Under de fem senaste åren har jag tänkt på samarbetet mellan Sverige och Finland mer än någonsin tidigare. Jag har funderat över skillnader och likheter och lärt mig mycket om både Sverige och Finland.

Michaela von Kügelgen. Foto: Niklas Sandström. Michaela von Kügelgen. Foto: Niklas Sandström.

Men framför allt har jag insett hur mycket samarbete det finns mellan länderna samt hur viktigt det samarbetet är. Finland har alltid haft ett lillebrorskomplex i förhållande till Sverige och ofta beklagar vi finländare oss över att svenskarna inte vet något om Finland – och att de kanske inte ens bryr sig.

Under de gångna åren har jag ändå märkt att svenskarna visst bryr sig, men att det ibland kan vara svårt att hitta information. Finland är inte heller en naturlig del av svenskarnas vardag, detta trots att det bor cirka 700 000 sverigefinländare i landet och knappt 300 000 finlandssvenskar i Finland som delar modersmål med svenskarna.

Det här kunde dock jämföras med Finlands storebrorsinställning till Estland. Hur många finländare vet vad Estlands president heter eller över huvud taget något om landets politik eller aktuella debatt?

Med de artiklar jag skrivit för Addeto hoppas jag att jag öppnat dörrar till Finland för svenskar och också dörrar till Sverige för finländare. Under 2014 jämförde jag bland annat ländernas största partier sinsemellan och funderade för första gången på varför Centern är ett så stort parti i Finland, medan stödet i Sverige är ungefär en tredjedel av stödet i Finland.

Jag har också träffat massvis med personer som arbetar hårt för att finländare, svenskar och övriga nordbor kunde göra saker och ting bättre – tillsammans. En av de mest minnesvärda intervjuerna var med den norska journalisten Hilde Sandvik. Under intervjun sa hon att de nordiska länderna är små var för sig, men tillsammans är vi över 25 miljoner människor.

Det här är så klart inte så mycket om vi jämför med till exempel Tyskland, USA eller Ryssland, men bland dessa 25 miljoner finns många uppfinningsrika, nyfikna och företagsamma personer som utmanar både sig själva och andra. Vad skulle hända om dessa smarta och idérika personer kunde mötas – också över nationsgränserna? Det sker så klart redan, men kunde ske i mycket större utsträckning.

Addetos strävan har hela tiden varit att öka kunskapen mellan Sverige och Finland. Samtidigt har man velat skapa kontakter mellan länderna som kan vara till nytta också i framtiden. Sammanlagt finns det 15 miljoner svenskar och finländare, möjligheterna är minst lika många.

Nu i december 2017 avslutas Addetos nyhetsverksamhet och jag går vidare till nya uppdrag. Jag är ändå otroligt glad över att ha fått vara en del av det här bilaterala sammanhanget. Mycket har redan gjorts, men mycket finns kvar att göra.

Därför hoppas jag att allt fler, framförallt unga, finländare och svenskar skulle rikta blicken till grannlandet för att hitta likasinnade personer med liknande målsättningar. Att göra tillsammans är ändå nästan alltid roligare och produktivare än att göra något ensam.

Jag vill också för egen del tacka Addetos finansiärer och styrgrupp. Det har varit en stor ära att få vara en del av det här projektet. Fastän jag nu fortsätter med andra arbetsuppgifter kommer jag garanterat att också i fortsättningen jämföra Sverige och Finland och försöka hitta gemensamma beröringspunkter.

Michaela von Kügelgen
Webbredaktör för Addeto 2013–2017
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln