Lönsamt satsa på unga

Ny forskning visar att långsiktiga satsningar på barn och ungdomar kan löna sig också ekonomiskt.

I sin doktorsavhandling vid Örebro universitet har nationalekonom Mattias Persson bland annat undersökt ekonomiska effekter av att lägga pengar på att hjälpa unga personer med intellektuella funktionshinder att få jobb efter gymnasiet. Han har också forskat i ekonomiska utvärderingar om insatser på barn och unga vad gäller psykisk ohälsa och mobbning, skriver Örebro universitet på sin webbplats.

Insatserna kan ha ekonomiska effekter först åratal senare, men de lönar sig, konstaterar Persson.

– Jag kan i min forskning visa att nyttan kommer först flera år senare, kanske efter så lång tid som nio år, säger Persson enligt universitetets sajt.

Persson vill ge kommunala beslutsfattare användbara underlag för sina beslut. Många projekt läggs ner i förtid då satsningarna efter några år inte kan visa upp ekonomisk nytta.

– Att förkasta en effektiv insats bara för att den inte ger ekonomisk nytta efter bara ett fåtal år kan vara kostsamt i längden, men kostnaden dyker då upp i andra delar av välfärdssystemet och samhället, säger Persson.

– Jag är förvånad över att det tidigare inte gjorts ekonomisk forskning som studerat de långsiktiga effekterna av insatser som hjälper barn och unga i olika riskzoner till ett vuxenliv där de kan bidra till samhället på sina villkor, i stället för att då leva på bidrag.

Text: Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln