Svenskan debatteras i riksdagen

Den obligatoriska svenskundervisningen i Finland är igen i rubrikerna. I maj debatterade riksdagen ett medborgarinitiativ som vill att svenskan ska bli frivillig. Politikernas åsikter går isär men de flesta är än så länge för svenskan.

Medborgarinitiativet som kräver frivillig svenska i skolan lyckades samla över 60 000 underskrifter. Initiativet skickades till riksdagen i april och i maj debatterade riksdagen frågan. Initiativtagarna vill att riksdagen och regeringen ska vidta åtgärder för att göra svenskundervisningen frivillig. I initiativet vill man bland annat att studerande som inte läser svenska inte ska hamna i en ojämlik ställning i förhållande till exempel på arbetsmarknaden till dem som läser svenska.

I riksdagens debatt var de flesta ledamöter ändå för svenskan. Också enligt regeringsprogrammet ska det under statsministerns ledning utarbetas en långsiktig språkstrategi för att utveckla de två livskraftiga nationalspråken.

Enligt Svenska Yle fick medborgarinitiativet stöd av ledamöter från bland annat Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Centern. Främst var det ändå Sannfinländarna som talade för medborgarinitiativet.

– Svenskans ställning tryggas inte genom att ett ovilligt folk tvingas lära sig språket, sa Sannfinländarnas Juho Eerola.

Flera som motsätter sig svenskan anser att svenskan är ett hinder för att lära sig andra språk. Framför allt i östra Finland ses svenskan som ett hinder för inlärning av ryska.

– Hur ska någon som inte klarar av att lära sig svenska kunna lära sig ryska eller kinesiska, frågade Samlingspartiets Leena Harkimo.

Medborgarinitiativet går nu vidare till kulturutskottet. Riksdagen väntas få rösta om det i höst.

I en enkät som Yle Nyheter gjorde förra hösten var 76 riksdagsledamöter för den obligatoriska skolsvenskan och 54 emot. En tredjedel av riksdagsledamöterna ville inte uppge sin åsikt.

Text: Addeto

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln