Folkfester med samhällsfokus

Almedalsveckan har ordnats på Gotland i över fyrtio år, i sommar ordnas Finlandsarenan i Björneborg för elfte gången. På båda evenemangen diskuteras samhället ur flera perspektiv. Under Finlandsarenan ligger fokus på finländska frågor, under Almedalsveckan diskuteras både stort och smått från Sverige och resten av världen.

De politiska folkfesterna avlöser varandra i sommar – Almedalen ordnas den 3–10 juli och Finlandsarenan (SuomiAreena) den 11–15 juli.

– Almedalsveckan är ett potpurri av olika slags aktörer, bland annat organisationer och myndigheter. Det är en fri marknad av samhällsfrågor, allt från höger till vänster, från stora till små frågor, förklarar Tina Räihä som är biträdande programchef för Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland.

Jonna Similä, programkoordinator på Hanaholmen, håller med.

– Det är mer fokus på inrikesfrågor under Finlandsarenan. Mängden program skiljer sig också mycket, med några hundra i Björneborg jämfört med ungefär 3000 programpunkter i Almedalen.

Enligt Jonna Similä och Tina Räihä är det mer än storleken som skiljer evenemangen åt. Almedalsveckan är en institution medan Finlandsarenan fortfarande söker sin form.

– Almedalen är sprungen ur folkrörelsen och idén är att låta alla blommor blomma, säger Räihä.

Allt började 1968 när dåvarande utbildningsministern Olof Palme talade från ett lastbilsflak vid kruttornet i Almedalen. Nu är Almedalen Sveriges största politiska mötesplats där till exempel alla riksdagspartier har en egen dag.

Finlandsarenan ordnas i samarbete mellan MTV3 och Björneborgs stad. Enligt arrangörerna diskuteras finländska samhällsfrågor under avslappnade förhållanden. Under evenemanget finns också ett medborgartorg där föreningar och organisationer presenterar sig själva.
 

Publik på Almedalen. Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf.
Publik på Almedalen. Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf.

Väcker intresse för det bilaterala

Hanaholmen deltar med nio program under Almedalen och med ett under Finlandsarenan.

– Under Almedalsveckan diskuterar vi bland annat migration, radikalisering, populism samt försvars- och säkerhetspolitik, berättar Räihä.

Hanaholmen ordnar också en ministerdialog mellan Finlands nordiska samarbetsminister Anne Berner och Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi där temat är samexistensen mellan Finland och Sverige.

– Det är framsprunget ur Finland 100 år och våra länders långa gemensamma historia,
säger Räihä.

De flesta som medverkar i programmen är från Sverige och Finland och mycket av programmet har en bilateral vinkling – men det finns också mycket nordiskt på schemat.

– Till exempel kommer ett program att handla om Norden och Ryssland, säger Räihä.

Hon tror att det bilaterala kommer att intressera under Almedalsveckan.

– Det kommer att vara många som upptäcker fördelarna med det bilaterala och det svensk-finska erfarenhetsutbytet.

Under Almedalen finns alltså inte ett övergripande tema, medan Finlandsarenan i år fokuserar på frågor kring finländskt arbete och medborgarorganisationer. I Björneborg ordnar Hanaholmen ett scenprogram med nordisk vinkling och på medborgartorget blir det fika på svenska där bland annat Ville Niinistö (Gröna) och Maarit Feldt-Ranta (SDP) deltar.

– Det ska bli roligt att se vad det blir för publik på både Finlandsarenan och under Almedalen. Det blir intensiva veckor, speciellt för kunskapstörstande personer är evenemangen intressanta, säger Similä som kommer att vara med på båda evenemangen.
 

Publik på Finlandsarenan i Björneborg. Foto: SuomiAreena.
Publik på Finlandsarenan i Björneborg. Foto: SuomiAreena.

”På rätt plats i rätt tid”

Fastän de politiska festivalerna kan ha en del likheter finns det ändå skillnader. Tina Räihä anser bland annat att Finlandsarenan är för toppstyrt och hon önskar att det skulle finnas mer variation och utrymme för olika programpunkter. 

– Almedalsveckan är mer heterogen i allt – strukturen och besökarna. Redan namnet Finlandsarenan säger att det bara handlar om Finland, under Almedalsveckan diskuterar man internationella frågor, säger Räihä.

Enligt henne gillar man i Finland att tala om Finland och önskar att ämnesområdena kunde breddas.

– Vi får se hur Finlandsarenan ser ut om tio år, kommer Björneborg att kännas för litet? Men Visby är också litet, det är egentligen ett under att det fungerar där, säger Jonna Similä.

Enligt Tina Räihä visar Hanaholmens ambitiösa program under Almedalsveckan på hur starkt nätverk kulturcentret har.

– Vi kommer att vara på rätt plats i rätt tid, vi kommer att nå ut i och med att alla är där.

Jonna Similä håller med och påpekar att Hanaholmen använder all sin kapacitet under de politiska festivalerna.

– Det är ett jättebra sätt att synas och profilera oss som aktör. Det är också viktigt för oss att vi syns på Finlandsarenan och i det finskspråkiga Finland, säger Similä.

Text: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Etiketter: politik

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln