Suomea ja Ruotsia vertaileva tietopankki

Addeton viimeinen uutinen julkaistiin joulukuussa 2017, mutta Ruotsia ja Suomea vertaileva tietopankki on edelleen kaikkien käytössä. Sivuilta löydät paljon hyödyllistä tietoa kummastakin maasta.

– Addeto lanseerattiin Göteborgin kirjamessujen yhteydessä vuonna 2012. Tajusimme nopeasti, että itse tuottamamme materiaali kiinnosti lukijoita eniten, Addeton projektijohtaja Jessica Melin Hirschfeldt kertoo.

Vuosien saatossa Addeto on muun muassa kirjoittanut nuorista tutkijoista ja tohtorikoulutettavien tilanteesta kummassakin maassa. Sivustolla on vertailtu maiden eduskuntavaaleja, yliopistoja ja korkeakouluja. Addeto on myös kirjoittanut lisääntyneestä populismista ja osallistunut keskusteluun sananvapaudesta.

– Viimeisten viiden vuoden aikana olen miettinyt Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä enemmän kuin koskaan. Olen pohtinut maiden välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä ja oppinut paljon sekä Ruotsiin että Suomeen liittyvistä asioista. Mutta ennen kaikkea olen tajunnut kuinka paljon yhteistyötä maiden välillä todella tapahtuu ja kuinka tärkeää se on, Addeton verkkotoimittaja Michaela von Kügelgen kirjoittaa päätöskolumnissaan

Addeto on myös raportoinut suurista hankkeista, kuten painovapausasetuksen 250-vuotisjuhlasta sekä bilateraalisesta Demokratian voimavirrat -projektista.

– Addeton toimittajat ovat tehneet paljon töitä ja meillä on ollut 3000 kävijää kuukaudessa, mikä on hyvä lukema ottaen huomioon, että kohderyhmä on vaikea ja rajattu – varsinkin Ruotsissa, Melin Hirschfeldt sanoo.

Suurin osa kävijöistä on ollut Suomesta. Melin Hirschfeldtin mukaan tämä selittyy sillä, että suomalaiset pääsääntöisesti ovat kiinnostuneempia Ruotsista kuin toisinpäin.

– Perustason artikkelit ovat kiinnostaneet Ruotsissa enemmän, esimerkiksi tekstimme Viisi tärkeää seikkaa Suomen historiasta ruotsalaisille sai paljon huomiota.

Pitkä elinkaari

Addeton tavoitteena on ollut ylläpitää digitaalista tietopankkia, josta löytyy Suomen ja Ruotsin historiasta ja yhteiskuntakehityksestä kertovia valtiotieteellisiä ja humanistisia tutkimustuloksia.

Addeton sisällön tarkoitus on auttaa sivuston käyttäjiä helposti löytämään tutkimustuloksia ja julkaisuja, jotka soveltuvat Suomea ja Ruotsia vertailevan tutkimuksen aineistoksi. Tieto esitellään helposti ja selkeästi ja rakentuu usein bilateraaliseen vertailuun. Kaikki materiaali löytyy sekä suomeksi että ruotsiksi.

– Emme aio sulkea sivustoa, vaikka projekti on ollut säästöliekillä joulukuusta 2017 lähtien. Addeton sivuilla on erittäin paljon käyttökelpoista materiaalia, jolla on pitkä elinkaari, Jessica Melin Hirschfeldt sanoo.

Myös Addeton projektineuvoja Mats Rolén muistuttaa siitä, ettei materiaali vanhene.

– Tulevaisuudessa voimme materiaalin avulla muistuttaa itseämme: ”miten ajattelimme silloin?”, Rolén sanoo.

Addeto on täyttänyt projektille asetetut tavoitteet jakamalla uutta tietoa sekä luomalla uusia kontakteja Suomen ja Ruotsin välillä. Addeto on myös edistänyt maiden välisten suhteiden kehittämistä.

– Addeton pyrkimys on koko ajan ollut lisätä Suomen ja Ruotsin välistä tietoutta ja samalla myös luoda maiden välisiä kontakteja, joista voi olla hyötyä myös jatkossa. Suomalaisia ja ruotsalaisia on yhteensä yli 15 miljoonaa, mahdollisuuksia vähintään yhtä paljon, von Kügelgen kirjoittaa.

Aloitteen Addeton perustamisesta teki Tandem, joka on myös ollut projektin päämies. Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto perusti Tandemin kehittämään 2009-merkkivuoden aikana kasvanutta maiden välistä mielenkiintoa.

Addeton toiminnan ovat mahdollistaneet Riksbankens Jubileumsfond, Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse, Svenska kulturfonden, Kungliga Vitterhetsakademien sekä Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset