Mojn vai tjenare?

Ruotsin kielellä on eroja Suomessa ja Ruotsissa. Tämä käy myös selkeästi ilmi tutkimusohjelmasta, jossa suomalaiset ja ruotsalaiset yliopistot yhteistyönä vertailevat, miten tervehdimme toisiamme ruotsiksi.

Ruotsi on niin kutsuttu plurisentrinen kieli, mikä tarkoittaa sitä, että kieltä puhutaan useassa maassa. Nyt suomenruotsin ja ruotsinruotsin piirteitä vertaillaan tutkimusohjelmassa, jossa kartoitetaan kielellisiä eroja maiden välillä. Tutkimusohjelma toteutetaan vuosina 2013–2020 ja sitä rahoittaa Riksbankens Jubileumsfond.

– Olen jo pitkään halunnut tutkia, miten sama kieli eroaa eri maissa. Kielellinen perusta on sama, mutta ilmaisut voivat vaihdella, mikä puolestaan antaa perspektiiviä maiden väliseen viestintään, pohjoismaisten kielten professori Catrin Norrby sanoo Tukholman yliopiston verkkouutisessa.

Tutkimusohjelma on Tukholman, Helsingin ja Turun yliopistojen sekä Göteborgin kielten ja kansanperinteen tutkimuslaitoksen välinen yhteistyö.

Juuri julkaistussa tutkielmassa tutkijat ovat tutkineet lyhyitä palvelutilanteita, varsinkin lippukassoilla, vertaillakseen eroja maiden välillä.

– Jos vertaamme, miten tervehdimme ruotsiksi Suomessa ja Ruotsissa, löytyy selvästi enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. ”Hej” on perustervehdys kummassakin maassa, Norrby sanoo.

Kielellisiä eroja kuitenkin löytyy. Lue lisää tutkimusohjelmasta ja lue uusin tutkielma

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset