Yliopistoilla miljardien vaikutus Suomen talouteen

Suomalaisten yliopistojen vaikutus Suomen talouteen on suuri, eikä kaikkea vaikutusta voi mitata rahassa. Tämä käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

Yliopistojen toiminta kytkeytyy noin 14,2 miljardin euron bruttoarvonlisään Suomen taloudessa ja yliopistoihin linkittyy noin 136 000 työpaikkaa, yliopistojen yhteistyöjärjestö Suomen yliopistot UNIFI kirjoittaa tiedotteessa. Arvioinnin toteutti BiGGAR Economics.
 
Raportin mukaan jokainen yliopistoihin panostettu euro kytkeytyy keskimäärin 5,26 euron arvonlisään Suomen taloudessa – todelliset vaikutuksen voivat olla jopa suurempia, sillä arviot ovat alaraja-arvioita.
 
– Kunpa tämä tutkimus olisi ollut aiemmin käytettävissä ”kättä pidempänä”. Näitä tietoja olisi kaivattu esimerkiksi siinä vaiheessa, kun Akava yhdessä muun muassa tämän tutkimuksen rahoittaneiden tahojen kanssa yritti vakuuttaa päättäjiä siitä, että rahoituksen leikkaaminen yliopistoilta ei tuo säästöä kansantalouteen, vaan se päinvastoin tulee todella kalliiksi. Yliopistojen rahoittaminen on todellakin investointi, eikä vain kuluerä, Akavan asiantuntija Ida Mielityinen sanoo Akavalainen-lehdelle.
 
UNIFI kirjoittaa myös, että yliopistot vaikuttavat yhteiskuntaan monin tavoin, joita ei rahassa voi mitata, muun muassa uusintamalla suomalaista kulttuuriperintöä.
 
Arviointi toteutettiin yhteistyössä Akavan, Elinkeinoelämän keskusliiton, Sivistystyönantajien, Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) ja Suomen yliopistot UNIFI:n kanssa.
 
Raportti on luettavissa UNIFI:n sivustolla (englanniksi).
 
Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset