Ei EU-armeijalle, sanovat suomalaiset ja ruotsalaiset

Suurin osa EU-maiden kansalaisista kannattaa yhteistä EU-armeijaa. Vain kolmessa maassa enemmistö suhtautuu ajatukseen kielteisesti: Suomessa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa.

Selkeä enemmistö EU-maiden kansalaisista, 75 prosenttia, suhtautuu myönteisesti unionin yhteiseen puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaan. Tämä käy ilmi tuoreesta eurobarometrista, Europaportalen-sivusto kirjoittaa. Myös yhteisen EU-armeijan perustaminen saa 55 prosentin kannatuksen.
 
Myös Suomessa ja Ruotsissa kannatetaan yhteistä puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, mutta täällä kansalaisten enemmistö vastustaa yhteistä EU-armeijaa. Suomi, Ruotsi ja unionin jättävä Iso-Britannia ovat ainoat maat, jossa enemmistö on yhteistä armeijaa vastaan.
 
Europaportalenin mukaan EU:n ulkoministeri Federica Mogherini esittelee monia vaihtoehtoja syvennetylle puolustus- ja turvallisuusyhteistyölle. Yhteinen puolustus veisi yhteistyön kaikista pisimmälle. Suomen EU-komissaari Jyrki Katainen (kok) toteaa kuitenkin, ettei komissio halua lisää valtaa ja että tulevaisuus riippuu jäsenmaista.
 
– Mielestäni on olemassa tarve taistelukykyiselle, harjaantuneelle ja organisoidulle, yhteiselle puolustuskyvylle, jotta voimme mahdollisten it-, hybridi- tai terrori-iskujen aikana olla solidaarisia, Katainen sanoi Europaportalenin mukaan.
 
Katainen vakuutti samalla, ettei mahdollinen EU-yhteistyö kilpaile puolustusliitto Naton kanssa.
 
Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset