Verkosto tukee vainottuja tutkijoita

Kansainvälinen Scholars at Risk -verkosto (SAR) on rantautunut myös Suomeen. Suomen verkoston perustajajäseniä ovat kymmenen suomalaista yliopistoa.

Yhteistyöverkoston tavoitteena on suojella vainottuja tutkijoita sekä edistää tieteen ja tutkimuksen vapautta, yliopistojen yhteistyöjärjestö Suomen yliopistot UNIFI kirjoittaa tiedotteessa.

– Tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapaus sekä yliopistojen itsehallinto on koettu Suomessa niin tärkeiksi, että ne on kirjattu perustuslakiin asti. Kaikkialla tieteen ja tutkimuksen vapaus ei kuitenkaan ole yhtä hyvin turvattu, kuten uutiset muun muassa Turkista tai Unkarista ovat osoittaneet, UNIFI:n toiminnanjohtaja Leena Wahlfors sanoo tiedotteessa.

Kutsuja tutkijoille

SAR:n jäsenet voivat tukea vainottuja tai muuten kotimaassaan uhattuja tutkijoita esimerkiksi kutsumalla heitä konferensseihin tai tarjoamalla heille määräaikaisia vierailevan tutkijan pestejä.

– SAR-verkoston toimintaan osallistuminen on osoitus suomalaisten yliopistojen halusta kantaa globaalia vastuutaan. Samalla se on yliopistojen yhteinen tuenilmaus tutkijoille, joiden sananvapaus ja oikeus ilmaista mielipiteitään on tukahdutettu tai jotka toimivat maissa, joissa tieteen vapaus on uhattuna, Wahlfors sanoo.

Ruotsissa kansallinen SAR-verkosto perustettiin virallisesti viime vuonna, tosin moni ruotsalainen yliopisto on osallistunut kansainvälisen verkoston toimintaan jo vuodesta 2013. Tällä hetkellä 16 ruotsalaista yliopistoa ja korkeakoulua kuuluu verkostoon, johon kuuluu maailmanlaajuisesti yli 460 korkeakoulua 35 eri maasta.

Myös monet suomalaiset yliopistot ovat jo vuosikausia tehneet yhteistyötä SAR-verkoston kanssa. Kansallisen verkoston perustamisen myötä suomalaiset yliopistot kytketään entistä kiinteämmin osaksi maailmanlaajuista verkostoa, ja myös kansallista yhteistyötä voidaan nyt vahvistaa.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset