Tutkijat ja kansalaiset marssivat tieteen puolesta

Tutkijat ja kansalaiset haluavat tukea tieteen asemaa yhteiskunnassa osallistumalla lauantana tiedemarsseille ympäri maailmaa. Paikallisia marsseja järjestetään myös Suomessa ja Ruotsissa.

Tiedemarsseja järjestetään yli 500 eri paikkakunnalla maailmassa. March for Science -liike syntyi Yhdysvalloissa, jossa monet ovat huolestuneet faktaresistenssistä ja niin kutsutuista vaihtoehtoisista faktoista.

”Tiedemarssi, March for Science, syntyi aluksi vastaiskuna totuuden jälkeiselle maailmalle. Nyt ihmiset ympäri maailmaa haluavat näyttää, että luottavat edelleen tieteeseen, tutkittuun tietoon sekä faktoihin”, Suomen Tiedemarssi kirjoittaa sivustollaan.

Suomessa marssi järjestetään Helsingissä ja järjestäjät haluavat tehdä tapahtumasta tieteen juhlan.

– Vaihtoehtoiset faktat ja hatusta vedetyt totuudet ovat valitettavasti yleistyneet myös Suomessa, ja tiedemarssi haluaa muistuttaa kaikkia tieteen tärkeydestä myös yhteiskunnallisissa asioissa, sanoo fysiikan tohtorikoulutettava Merli Juustila, suomalaismarssin pääjärjestäjä, tiedotteessa.

Itse marssin jälkeen Helsingin yliopiston päärakennuksessa järjestetään yleisölle avoimia luentoja.

– Ideana on tehdä tieteestä helposti lähestyttävä asia ja kertoa, miksi tiede on edelleen tärkeää. Tiede tarvitsee paikan yhteiskunnallisessa keskustelussa, ja tutkittu tieto on aina merkittävämpää kuin yksittäiset mielipiteet, Juustila sanoo.

Sivistystä on puolustettava

Ruotsissa marssitaan monella paikkakunnalla: Tukholmassa, Göteborgissa, Uppsalassa, Uumajassa ja Luulajassa.

– Meidän on puolustettava sivistystä, tietoa ja tiedettä, sillä kilpailu niiden vastakohtien kanssa on nykyaikana kivikovaa, Ruotsin akateemikkojen keskusjärjestön Sacon puheenjohtaja Göran Arrius sanoo Vetenskap & Allmänhet -sivustolle.

Ruotsissa korostetaan myös esimerkiksi lähdekritiikin ja kriittisen ajattelun tärkeyttä.

– Haluamme korostaa, kuinka tärkeää on, että yhteiskunnalliset toiminnot perustuvat tutkittuun tietoon, ja erityisesti painottaa tieteen roolia kouluissa, tutkimusinstituutti Ifousin toimitusjohtaja Marie-Hélène Ahnborg sanoo V & A:lle.

Lisää tietoa lauantain ohjelmasta löytyy marssien suomalaiselta ja ruotsalaiselta sivustolta.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset