Takapakkia demokratiakehitykselle Suomessa ja Ruotsissa

Vaikka tilanne monessa muussa Euroopan maassa on huonompi, myös Suomessa ja Ruotsissa demokratiakehitys on ollut laskusuunnassa, kun tarkastellaan kehitystä vuodesta 2006 vuoteen 2016.

Yhteiskuntatieteiden tohtori, dosentti Heino Nyyssönen luennoi Euroopan demokratiatilanteen kehityksestä 2006–2016 viime viikolla. Hän totesi, että Suomi ja Ruotsi kuuluvat mittareiden mukaan demokratiassa alaspäin menneisiin valtioihin, vaikka ovatkin yhä asteikon kärkipäässä, Turun yliopisto kirjoittaa sivustollaan.

Nyyssönen viittasi The Economist -lehden demokratiaindeksiin, Democracy Index, jossa mitataan vaaliprosesseja, hallitusten toimintaa, poliittista osallistumista, poliittista kulttuuria ja kansalaisvapauksia.

– Euroopan demokratiakehitys on yleisesti ottaen mennyt kymmenessä vuodessa huonompaan suuntaan. Myös Suomessa ja muissa niin kutsutuissa täyden demokratian maissa löytyisi parannettavaa, erityisesti poliittisessa osallistumisessa, Nyyssönen sanoi Turun yliopiston sivuston mukaan.

Economistin indeksissä Pohjoismaista Suomi, Ruotsi, Tanska ja Islanti olivat 2016 huonommalla tasolla kuin kymmenen vuotta aiemmin. Pohjoismaista ainoastaan koko indeksin kärkimaa Norja sai 2016 paremman arvosanan kuin 2006. Kaikki Pohjoismaat ovat toki indeksissä erittäin korkealla: tuoreimmassa listauksessa Norja on ykkönen, Islanti kakkonen, Ruotsi kolmonen, Tanska viidennellä ja Suomi yhdeksännellä sijalla.

Nyyssösen luento oli osa Turun yliopiston valtio-opin oppiaineen ja Tulevaisuudentutkimuksen verkostoakatemian (TVA) järjestämää Demokratian tulevaisuudet -seminaaria.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset