Ruotsi lahjoittaa tutkimusta ja taidetta Suomelle

Suomi saa 100-vuotislahjaksi muun muassa tutkijantöitä naapurimaaltaan Ruotsilta. Lahja rahoitetaan julkisin ja yksityisin varoin. Tandem Forest Values on lähtölaukaus yhä syvemmälle yhteistyölle Suomen ja Ruotsin välillä, Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston puheenjohtaja sanoo. 

Ruotsi lahjoittaa satavuotiaalle Suomelle tutkimusta ja taidetta. Ulkoministeri Margot Wallström (S) paljasti lahjat vieraillessaan Helsingissä torstaina, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Tutkimuslahja koostuu ruotsalais-suomalaisesta metsäntutkimusprojektista, johon kuuluu kaksitoista kaksivuotista tutkijan paikkaa, Ruotsin hallituksen kanslia kirjoittaa tiedotteessa.

Idea kahdenväliseen metsäntutkimusprojektiin tuli Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston projektikonttori Tandemilta.

– Tandem Forest Values on lähtölaukaus yhä syvemmälle yhteistyölle Suomen ja Ruotsin välillä, Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston puheenjohtaja Chris Heister sanoo. 
 

Bilateraalinen metsäntutkimusprojekti on yksi Ruotsin kahdesta lahjasta satavuotiaalle Suomelle. Kuva: Unsplash.
Bilateraalinen metsäntutkimusprojekti on yksi Ruotsin kahdesta lahjasta satavuotiaalle Suomelle. Kuva: Unsplash.

Tärkeä tulevaisuusprojekti

12 postdoc-virasta koostuva lahja on arvoltaan noin 2,7 miljoonaa euroa. Ruotsin hallitus rahoittaa lahjasta puolet, kun taas puolet rahoituksesta tulee yksityisiltä rahoittajilta: Marianne ja Marcus Wallenbergin säätiöltä, Kempen säätiöiltä, Metsäteollisuuden tutkimussäätiöltä sekä Kuninkaalliselta metsä- ja maatalousakatemialta.

– On erittäin merkittävää, että hallitus yksityisten rahoittajien tuella voi tukea Tandem Forest Valuesin kaltaista tärkeää tulevaisuusprojektia, Chris Heister sanoo.

Taidelahja on Anna Uddenbergin veistos, joka sijoitetaan Espooseen, Hanasaaren ruotsalais-suomalaiseen kulttuurikeskukseen.

– Iso kiitos Ruotsille tästä hienosta lahjasta. Anna Uddenberg on yksi Ruotsin kuumimmista nuorista taiteilijanimistä. Tämä on hänen ensimmäinen merkittävä julkinen teoksensa, ja se sijoitetaan Hanasaaren taidepuistoon, Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman sanoo tiedotteessa.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa luovuttaa lahjat virallisesti kesäkuussa, jolloin Pohjoismaiden valtionpäämiehet on kutsuttu Helsinkiin juhlistamaan Suomen 100-vuotisjuhlaa. Veistos valmistuu loppuvuonna.

Tekstiä päivitetty 21.3.2017 Chris Heisterin kommenteilla.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset