Suomi ja Ruotsi maailman innovaatiohuippua

Sekä Suomi että Ruotsi parantavat sijoituksiaan Bloomberg-uutistoimiston vertailussa maailman innovatiivisimmista maista. Suomi on nyt viidennellä sijalla, Ruotsi valtaa kakkostilan.

Innovaatioindeksiään esitellessään Bloomberg ylistää Pohjoismaita. Viime vuoden kolmonen Ruotsi nousee listalla kakkoseksi edellään vain Etelä-Korea, kun taas Suomi nousee viiden parhaan joukkoon viime vuoden seitsemänneltä sijalta.

Indeksi perustuu muun muassa tutkimus- ja kehitysrahoitukseen sekä korkean teknologian yritysten yleisyyteen. Muista Pohjoismaista Tanska on tuoreimmalla listalla kahdeksannella sijalla, Norja sijalla 14 ja Islanti sijalla 25.

Innovaatio-opintojen professori Åsa Lindholm Dahlstrand Lundin yliopistosta sanoo Bloombergille, että pienten yritysten saama julkinen rahoitus hyödyttää Ruotsia, vaikka ylikansallisilla yhtiöillä perinteisesti on ollut maassa vankka jalansija.

– Ruotsissa panostetaan paljon tutkimukseen ja kehitykseen. Olemme nähneet, mitä on tapahtunut monessa maassa, jossa näin ei ole tehty, Dahlstrand sanoo Bloombergille.

Bloombergin mukaan Suomi parantaa sijoitustaan listalla varsinkin siksi, että korkean teknologian yrityksillä menee maassa hyvin.

Uutissivusto Europaportalenin mukaan Bloombergin tuore tutkimus vahvistaa EU-komission innovaationdeksin tietoja. Ruotsi on ollut EU-ykkönen vuodesta 2007. Edellisessä indeksissä vuodelta 2015 Ruotsi oli ykkönen, Tanska kakkonen ja Suomi kolmonen.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset