Moni suomalaistutkija muuttaa Ruotsiin

Yhä useampi korkeasti koulutettu suomalainen muuttaa ulkomaille. Tämä selittyy osaksi korkeakouluihin ja yliopistoihin kohdistuneilla leikkauksilla. Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja on huolissaan kehityksestä.

Suomalaisten tutkijoiden ja korkeasti koulutettujen maastamuutto lisääntyy, käy ilmi muun muassa Tilastokeskuksen tiedoista, Yle uutisoi. Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajan Petri Koikkalaisen mukaan maastamuutto on kasvanut huolestuttavasti vuodesta 2011.

– Ongelmana ei ole se, että Suomesta lähdetään ulkomaille, vaan se, että lähtijät eivät palaa, emmekä saa houkuteltua korkeakoulutettuja ulkomaisia osaajia Suomeen, Koikkalainen sanoo Ylelle.

Suomessa yliopistoihin ja korkeakouluihin on viime aikoina kohdistettu leikkauksia, toisin kuin Ruotsissa ja Norjassa, jossa on panostettu yliopistoihin ja tutkimusrahoitukseen. Juuri Ruotsi ja Norja houkuttelevatkin nyt suomalaisia korkeakoulutettuja.

Koikkalainen vetoaa hallitukseen ja toteaa yliopistojen perustoimintojen tarvitsevan lisärahoitusta.

– Ihmisille pitäisi saada töitä ja edes jonkinlaisia näkymiä, ettei oltaisi jatkuvasti jonkinlaisessa hankepyörityksessä.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset