Nuoriin kannattaa panostaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsiin ja nuoriin kannattaa panostaa pitkäjänteisesti. Tämä voi antaa myös taloudellista hyötyä.

Örebron yliopistolla vaikuttava kansantaloustieteilijä Mattias Persson on väitöskirjassaan muun muassa tutkinut, minkälaisia taloudellisia vaikutuksia on rahallisilla panostuksilla auttaa kehitysvammaisia nuoria työllistymisessä lukion jälkeen. Hän on myös tutkinut, minkälaisia taloudellisia arviointeja on tehty panostuksista lasten ja nuorten henkistä pahoinvointia ja koulukiusaamista vastaan, Örebron yliopisto kirjoittaa nettisivuillaan.

Taloudelliset tulokset voivat näkyä vuosikausien viiveellä, mutta Perssonin mukaan panostukset kannattavat.

– Tutkimukseni osoittaa, että hyöty selviää usein vasta vuosien päästä, joskus jopa vasta yhdeksän vuoden jälkeen, Persson sanoo yliopiston sivuston mukaan.

Persson haluaa tarjota kuntapäättäjille hyödyllistä tietoa päätöstensä perustaksi. Monet projektit keskeytyvät ennen aikojaan, kun ne muutaman vuoden kuluessa eivät olekaan tuoneet taloudellista hyötyä.

– Tehokkaan panostuksen lakkauttaminen vain siitä syystä, ettei se tuo taloudellista hyötyä muutaman hassun vuoden jälkeen voi pitkällä tähtäimellä olla kallista; kulut vain siirtyvät johonkin muuhun osaan hyvinvointijärjestelmää ja yhteiskuntaa, Persson sanoo.

Häntä hämmästyttää, ettei riskiryhmiin kuuluvien lasten ja nuorten pitkäaikaisesta auttamisesta kohti aikuiselämää, jossa he omilla ehdoillaan voivat osallistua yhteiskunnan toimintaan tukien nostamisen sijasta, ole tehty taloudellista tutkimusta.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset