Suomi ja Ruotsi sosiaalisesti oikeudenmukaisimpia EU:ssa

Suomi ja Ruotsi ovat Euroopan unionin sosiaalisesti oikeudenmukaisimmat maat, tuore raportti osoittaa. Osissa EU:ta kansalaiset eivät tule toimeen kokopäivätyöstä huolimatta.

Ruotsi on EU:n sosiaalisesti oikeudenmukaisin maa kahdeksatta kertaa peräkkäin, uutissivusto Europaportalen kirjoittaa. Suomi on tänä vuonna kakkonen tiputtaen Tanskan kolmannelle sijalle. Vertailun on tehnyt saksalainen Bertelsmann-säätiö ja raportissa tarkastellaan 36:a sosiaalisen oikeudenmukaisuuden indikaattoria.

Ylen mukaan Suomen kakkossijoitus selittyy muun muassa koulutusjärjestelmän vahvuudella ja tasa-arvoisuudella. Korkea nuorisotyöttömyys mainitaan kuitenkin erityisenä huolenaiheena, ja työttömien nuorten aikuisten riski jäädä pysyvästi työmarkkinoiden ulkopuolelle on korkea. Suomi on myös heikko ulkomailla syntyneiden työllistämisessä.

Populismi voi vahvistua

Aart De Geus. Kuva: Bertelsmann-säätiö / Jan Voth Aart De Geus. Kuva: Bertelsmann-säätiö / Jan Voth

Europaportalenin mukaan Ruotsin etumatka indeksin kärjessä on kasvanut edellisvuoteen verrattuna, mutta ikääntyvä väestö tuo mukanaan poliittisia haasteita. Suomen tavoin Ruotsi sijoittuu vertailussa häntäpäähän, kun tarkastellaan ulkomailla syntyneiden työllisyysastetta.

Bertelsmann-säätiö kirjoittaa tiedotteessa, että työllisyys EU:ssa on parantunut finanssikriisin jälkeen. Tästä huolimatta suuria ongelmia aiheuttavat muun muassa nuorisotyöttömyys – 4,6 miljoonaa nuorta EU-kansalaista on ilman työtä. Lisäksi monet eurooppalaiset eivät tule toimeen vaikka käyvätkin kokopäivätöissä. Säätiön toimitusjohtaja Aart De Geus pitää tilannetta hälyttävänä.

– Vahvistuvat populistiset liikkeet hyötyvät siitä, että yhä useammat nuoret kokevat tulevaisuutensa näköalattomaksi. Emme saa ottaa sitä riskiä, että nuoret pettymyksessään ja turhautuneisuudessaan kääntävät selkänsä yhteiskunnalle ja EU:lle, De Geus sanoo.

Teksti: Mira Honkavaara / Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset