Yhteiskunnallisia kansanjuhlia

Almedalsveckan on järjestetty Gotlannissa yli 40 vuoden ajan, tänä kesänä SuomiAreena järjestetään Porissa yhdettätoista kertaa. Molemmissa tapahtumissa keskustellaan yhteiskunnasta eri näkökulmista. SuomiAreenan aikana keskitytään Suomeen liittyviin kysymyksiin, Almedalsveckanin aikana keskustellaan pienistä ja suurista aiheista, jotka liittyvät Ruotsiin ja maailmaan.

Poliittiset kansanjuhlat seuraavat toisiaan kesällä – Almedalen järjestetään 3.–10. heinäkuuta ja SuomiAreena 11.–15. heinäkuuta.

– Almedalen on erilaisten toimijoiden, muun muassa järjestöjen ja viranomaisten, potpuri. Siellä keskustellaan yhteiskunnasta vasemmalta oikealle, siellä vallitsee yhteiskuntakysymysten vapaat markkinat, ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskus Hanasaaren apulaisohjelmajohtaja Tina Räihä kertoo.

Hanasaaren ohjelmakoordinaattori Jonna Similä on samaa mieltä.

– SuomiAreenassa keskitytään enemmän kotimaan kysymyksiin. Ohjelmien määrässä on myös iso ero, Porissa järjestetään muutama sata ohjelmaa, Almedalenissa noin 3000.

Jonna Similän ja Tina Räihän mukaan tapahtumat eroavat toisistaan muunkin kuin kokonsa puolesta. Almedalsveckan on instituutio, kun taas SuomiAreena vielä hakee muotoaan.

– Almedalen on lähtenyt kansanliikkeestä jonka ideana on, että kaikkien kukkien pitää antaa kukkia, Räihä sanoo.

Kaikki alkoi vuonna 1968, kun silloinen koulutusministeri Olof Palme puhui yleisölle kuormalavalta Almedalenissa. Tänään Almedalen on Ruotsin suurin poliittinen kohtaamispaikka, jossa muun muassa jokaisella eduskuntapuolueella on oma päivänsä. 

SuomiAreena järjestetään MTV3:n ja Porin kaupungin toimesta. Järjestäjien mukaan tapahtumassa keskustellaan suomalaisesta yhteiskunnasta rennosti kesäisissä tunnelmissa. Kansalaistorilla järjestöt ja yritykset esittelevät toimintaansa.
 

Yleisöä Almedalenissa. Kuva: Marcus Johnson, Leanderfotograf.
Yleisöä Almedalenissa. Kuva: Marcus Johnson, Leanderfotograf.

Kahdenvälistä mielenkiintoa herättämässä

Hanasaari osallistuu Almedaleniin yhdeksällä ohjelmalla, SuomiAreenassa yhteen ohjelmaan.

– Almedalenissa keskustellemme muun muassa migraatiosta, radikalisoinnista, populismista sekä puolustus- ja turvallisuuspolitiikasta, Räihä kertoo.

Hanasaari järjestää myös ministeridialogin Suomen pohjoismaisen yhteistyön ministeri Anne Bernerin ja Ruotsin siviiliministeri Ardalan Shekarabin kanssa. Teemana on Suomen ja Ruotsin rinnakkaiselo.

– Idea tuli Suomen tulevasta 100-vuotisjuhlasta ja maidemme pitkästä yhteisestä historiasta, Räihä sanoo.

Suurin osa keskusteluihin osallistuvista tulee Suomesta ja Ruotsista – monissa ohjelmissa keskitytäänkin kahdenvälisiin kysymyksiin. Myös pohjoismaisista asioista keskustellaan.

– Yhdessä ohjelmassa puhutaan Pohjoismaista ja Venäjästä, Räihä sanoo.

Hän uskoo bilateraalisten kysymysten kiinnostavan paljon Almedalenissa.

– Monet tulevat näkemään Suomen ja Ruotsin kahdenvälisen kokemusvaihdon hyödyt.

Almedalenissa ei siis ole yhtä yhteistä teemaa, kun taas SuomiAreenan tämän vuoden teemat ovat suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta. Porissa Hanasaari järjestää yhden lavaohjelman, jossa on pohjoismainen näkökulma. Kansalaistorilla järjestetään ”fika på svenska”, johon osallistuu muun muassa Ville Niinistö (vihr) ja Maarit Feldt-Ranta (sdp).

– On mielenkiintoista nähdä minkälaista yleisöä SuomiAreenaan ja Almedaleniin tulee. Viikoista tulee intensiivisiä, mutta varsinkin tietoa janoaville ihmisille tapahtumat ovat erittäin mielenkiintoisia, molempiin tapahtumiin osallistuva Similä sanoo.
 

Yleisöä SuomiAreenassa. Kuva: SuomiAreena.
Yleisöä SuomiAreenassa. Kuva: SuomiAreena.

”Oikeassa paikassa oikeaan aikaan”

Ruotsin ja Suomen poliittisten festareiden yhtäläisyyksistä huolimatta niistä löytyy myös eroja. Tina Räihän mukaan SuomiAreenaa johdetaan liian kovalla kädellä. Hän toivookin, että ohjelmissa olisi enemmän pelivaraa.

– Almedalsveckan on paljon heterogeenisempi – sekä muodoltaan että kävijöiltään. Jo nimi SuomiAreena viestii siitä, että nyt keskustellaan ainoastaan Suomesta, Almedalenissa keskustellaan myös kansainvälisistä kysymyksistä, Räihä sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa puhutaan mielellään Suomesta, ja Räihä toivookin laajempaa keskustelua.

– Saa nähdä, miltä SuomiAreena näyttää kymmenen vuoden päästä, tuntuuko Pori silloin liian pieneltä? Toisaalta Visbykin on pieni, onkin pieni ihme, että kaikki toimii siellä, Jonna Similä sanoo.

Tina Räihän mukaan Hanasaaren kunnianhimoinen ohjelma Almedalenissa osoittaa, kuinka hyvät ja vahvat verkostot kulttuurikeskuksella on.
 
– Olemme oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Saavutamme oikeat henkilöt, koska kaikki ovat siellä.

Jonna Similä on samaa mieltä, ja huomauttaa, että Hanasaari käyttää koko kapasiteettinsa poliittisten festivaalien aikana.

– Tämä on todella hyvä tapa saada näkyvyyttä. Samalla profiloidumme vahvana toimijana. Meille on myös tärkeää olla mukana SuomiAreenassa ja saada näkyvyyttä suomenkielisessä Suomessa, Similä sanoo.

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Tags: politiikka

Arkisto

Uusimmat uutiset