Puoluejohtajien kielivalinnat ruokkivat rasismia

Puoluejohtajien käyttämä kieli poliittisissa väittelyissä edistää yhteiskunnassa näkyvää rasismia. Tämä käy ilmi tuoreesta ruotsalaistutkimuksesta.

Kielen rakenteet auttavat ylläpitämään rasismia. Ilmiö on nähtävissä myös puoluejohtajatenteissä Ruotsissa. Tämä käy ilmi tuoreesta väitöskirjasta, Uppsalan yliopisto kirjoittaa tiedotteessa.

Tutkija Karin Hagren Idevall toteaa, että jopa puoluejohtajat jotka puhuvat avoimuuden ja antirasismin puolesta käyttävät latautuneita sanoja jotka jakavat maailman “meihin” ja “heihin”, joka ruokkii rasismia.

– Puoluejohtajatenteissä keskusteluista tulee helposti mustavalkoisia puheenjohtajien sanavalintojen takia. Se, miten he puhuvat maahanmuutosta on yksi tapa asettautua poliittisesti muita puolueita vastaan sekä ylläpitää tiettyä kuvaa Ruotsista – joko suvaitsevaisena ja hyväsydämisenä maana tai toisaalta maana, jota ei-ruotsalaisuus uhkaa, Karin Hagren Idevall sanoo tiedotteessa.

– Kielenkäytöllämme on tärkeä rooli rasististen rakenteiden ylläpitämisessä, mutta sitä voidaan myös käyttää näiden rakenteiden haastamiseen ja muuttamiseen.

Hagren Idevallin väitöskirja Språk och rasism: Privilegiering och diskriminering i offentlig, medierad interaktion on luettavissa verkossa.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset