Parannuksia tohtoriopiskelijoiden asemaan

Ruotsi haluaa enemmän eteviä tutkijoita ja tohtoriopiskelijoiden tilanteeseen ehdotetaan tästä syystä nyt parannuksia.

Ensi vuonna, 2017, kaikkien tohtoriopiskelijoiden, joiden valmistuminen on vähintään kolmen vuoden päässä, on oltava yliopistojensa palkkalistoilla. Muun muassa tätä ehdotetaan tuoreessa selvityksessä nuorten tutkijoiden asemasta, kirjoittaa Tidningen Curie. Ruotsin tiedeneuvoston Vetenskapsrådetin hallintopäällikkö Ann Fust sai selvityksen tehtäväkseen Ruotsin hallitukselta viime kesänä.

Hallituksen verkkosivustolla todetaan, että jos yliopistojen ja korkeakoulujen halutaan voivan rekrytoida ja säilyttää eteviä nuoria tutkijoita Ruotsissa, tohtoriopintojen olosuhteiden on oltava kunnossa ja tohtorintutkinnon jälkeen tarvitaan selkeitä urapolkuja.

– Joidenkin mielestä turvattomat työehdot toimivat kannustimina nuorille tutkijoille, niin että he ponnistelevat enemmän, saavuttaakseen enemmän. Itse en usko lupaavimpien tutkijalahjakkuuksien näkevän mitään houkuttelevaa siinä, ettei heillä välttämättä kymmenenkään vuotta tohtorintutkinnon jälkeen ole vakituista työpaikkaa. Silti tämä on monen yliopisto-opettajan arkea tällä hetkellä, Fust sanoo Tidningen Curielle.

Raportissa ehdotetaan muun muassa, ettei tohtorinopintoja enää rahoitettaisi lainkaan apurahoin, vaan että kaikki tohtoriopiskelijat ensimmäisestä päivästä lähtien olisivat työsuhteessa.

Teksti: Addeto

Koko raportti on luettavissa Ruotsin hallituksen verkkosivustolla.
 

Arkisto

Uusimmat uutiset