Tutkijat kritisoivat hallituksen tilaamaa raporttia

Hallituksen Poliisiammattikorkeakoululta tilaama, maahanmuuttoa käsittelevä raportti saa rajun tyrmäyksen tutkijoilta.

Kolme Helsingin yliopiston tutkijaa suhtautuvat erittäin kriittisesti hallituksen tilaamaan maahanmuuttoraporttiin joka on laadittu Poliisiammattikorkeakoulun toimesta. Väitöskirjatutkija Karin Creutz, professori Markus Jäntti ja apulaisprofessori Lena Näre toteavat Imagen julkaisemassa vieraskirjoituksessa, että raportissa on monia puutteita.

– Vaikka raportti pyrkii tarkastelemaan aihetta kunnianhimoisen laaja-alaisesti ja nostaa esiin tärkeitä ilmiötä, kuten maahanmuuttajien syrjintäkokemukset, raportti ei edes etäisesti muistuta tutkimuksen kriteereitä täyttävää työtä, Creutz, Jäntti ja Näre kirjoittavat.

– Mielestämme on pöyristyttävä ajatus, että raportti voisi vaikuttaa politiikan sisältöön. On murheellista, jos siihen vetoavat uskovat tukeutuvansa tutkittuun tietoon. Kehotamme Valtioneuvoston kansliaa pikaisesti ottamaan yhteyttä maamme tiedeyhteisöihin, jotta tulevaisuudessa valtion niukat resurssit tulisivat oikean eikä tällaisen kvasitutkimuksen käyttöön, tutkijat päättävät kirjoituksensa.

"Tuli kiire"

Pirjo Jukarainen, yksi raportin laatineista tutkijoista, toteaa Helsingin Sanomille, että syyskesällä kiihtynyt turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen tarkoitti kiirettä tutkijoille.

– Meidän piti täydentää kokonaisuutta median ja viranomaisten tuottamalla tilannekuvalla, Jukarainen sanoo Helsingin Sanomille.

Alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta myöntää Poliisiammattikorkeakoulun raportin olevan epäyhtenäinen.

– Se on ansiokas kooste, mutta siellä on lukuja ja osuuksia, jotka kaipaisivat selkeämpiä viitteitä ja lähteitä. Se ei kaikilta osin ole korkeatasoinen, Lankinen sanoo HS:lle.

HS:n mukaan raportin tilasi edellinen hallitus loppuvuodesta 2014. Kolme Poliisiammattikorkeakoulun tutkijaa työsti sitä puolentoista vuoden ajan yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Tilastokeskuksen kanssa.

Teksti: Addeto
 

Tags: tutkijat

Arkisto

Uusimmat uutiset