Pohjoismaisia arvoja avuksi maailmalle

Pohjoismailla on viime vuodesta lähtien yhteinen strategia, jonka avulla aluetta halutaan profiloida kansainvälisesti. Aiheeseen syvennytään vastajulkaistussa kirjassa, jossa ääneen pääsevät muun muassa suomalainen rauhannobelisti Martti Ahtisaari sekä ruotsalainen diplomaatti Jan Eliasson.

Strategia pohjautuu pohjoismaisen yhteistyön sivuston mukaan laajaan yhteisymmärrykseen diplomatian, elinkeinoelämän sekä pohjoismaisten ja kansainvälisten julkisten ja yksityisten organisaatioiden välillä. Strategiaa syvennetään tuoreessa kirjassa Nordiska röster – om Nordens röst i världen (Nordic voices – The global voice of the Nordic Region), joka on julkaistu Pohjoismaiden ministerineuvoston toimesta ruotsiksi ja englanniksi. Kirjan on kirjoittanut ministerineuvoston entinen viestintäpäällikkö Bodil Tingsby.

– Pohjoismaille luotiin kansainvälinen profilointistrategia, koska haluttiin tuoda esille kuinka maat yhteisesti ovat luoneet hyvät suhteet ja tehneet hyviä kauppoja muun maailman kanssa. Näitä asioita kuvaillaan, syvennetään ja problematisoidaan kirjassa, Tingsby sanoo Norden.org-sivustolla.

Kuva: Ane Cecilie Blichfeldt/norden.org
Kuva: Ane Cecilie Blichfeldt/norden.org

Syvennystä ja ymmärrystä

Kirjan toivotaan myötävaikuttavan syvempään ymmärrykseen siitä, mitä Pohjoismaat ovat, ja miten maat voivat edesauttaa alueellista ja globaalia kehitystä.

– Vuosien varrella olemme olleet sodassa usein ja mielellään, varsinkin Ruotsi ja Tanska, mutta yli 200 vuoden ajan olemme tienneet sen olevan huono idea. Sen sijaan olemme osoittaneet, että yhteistyö luo hyvinvointia, YK:n varapääsihteeri Jan Eliasson sanoo kirjassa.

Kirjassa todetaan, että Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerin Ban Ki-moonin näkemyksen mukaan Pohjoismaat ovat YK:n 70-vuotisen historian vahvimpia maita: “Tämä tosiasia herättää kunnioitusta ja vahvistaa teitä alueena, hän lähettää terveisensä. Tässä kirjassa esiintyvät henkilöt, jotka kaikki toimivat erinäisillä kansainvälisillä areenoilla, kertovat suuresta mielenkiinnosta Pohjoismaita kohtaan, ja siitä, että pohjoismainen ääni maailmalla merkitsee ehkä enemmän tänä päivänä kuin koskaan aiemmin.”

Rauhannobelisti Martti Ahtisaari peräänkuuluttaa kuitenkin enemmän pohjoismaisia arvoja.

– Ei vain muilla, vaan myös omilla poliitikoillamme olisi tällä hetkellä voitettavaa toimimalla hieman enemmän pohjoismaisesti, Ahtisaari sanoo kirjassa.

– Sillä ei ole väliä, että pohjoismaiset maat ovat erilaisia. Jaamme kuitenkin arvopohjan, joka perustuu tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen.

Teksti: Mira Honkavaara / Addeto

Kirjan voi ladata netistä ilmaiseksi ruotsiksi tai englanniksi.
 

Arkisto

Uusimmat uutiset