Seminaari digitaalisesta Pohjolasta

Seminaari Digitaaliset kokoelmat – avoimempi Pohjola kerää helmikuussa yli kaksisataa pohjoismaista ja suomalaista museoammattilaista Helsinkiin. Mielenkiintoisten puheenvuorojen lisäksi järjestäjät toivovat osallistujien verkostoitumista yli valtakunnanrajojen.

Suomi toimii vuoden 2016 aikana Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana ja eri ministeriöissä on varattu lisävaroja pohjoismaisiin tapahtumiin. Seminaarin Digitaaliset kokoelmat – avoimempi Pohjola idea tulikin Suomen opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

– Olimme erittäin ilahtuneita, että he ottivat meihin yhteyttä, kertoo ammatillisten museoiden TAKO-verkoston sihteeri Antti Metsänkylä.

Ministeriöstä toivottiin seminaarin käsittelevän digitaalista Pohjolaa.

– Aihe sopi loistavasti meidän tekemäämme työhön, koska museoiden kokoelmatyössä erilaiset digitaaliset asiat ovat keskeisiä. Otimme myös yhteyttä pohjoismaisiin kollegoihin, Metsänkylä sanoo.

Digitaalinen rock-museo

Antti Metsänkylä on itse ollut museoalalla yli 30 vuotta, ja näiden vuosien aikana rakentanut vahvat kontaktit muihin Pohjoismaihin ja siellä oleviin kollegoihin. Hän kuuluu myös Norsam-verkostoon, jota hän hyödynsi seminaarin rakentamisessa. Verkoston kautta löytyi mielenkiintoisia ehdokkaita keynote-puhujiksi.

– Seminaarin aikana saamme tuotua kahta tämän hetken keskeistä linjaa esille – digitaalisen kokoelmatyön ja yleisötyön yhdistämistä sekä kokoelmapoisto-ongelman ratkaisemista, Metsänkylä sanoo.

Monissa museoissa on tällä hetkellä suuret kokoelmat, joiden ylläpitäminen ja säilyttäminen on kallista.

– Museoeettiset seikat asettavat rajoituksia materiaalin hävittämiselle, ja nyt tasapainoillaan kahden välillä. Suomessa kehitellään parhaillaan digitaalisuuteen perustuvaa järjestelmää, niin sanottua poistofoorumia, jonka kautta esineitä voisi ensisijaisesti tarjota muille museoille.

Kaksipäiväisen seminaarin aikana esiintyy puhujia kaikista Pohjoismaista. TAKO sai ehdotuksia useista sopivista puhujista.

– Päädyimme henkilöihin, joiden viimeaikaiset työt liittyvät digitaalisuuden käyttöön. Esimerkiksi Tanskassa avataan huhtikuussa rock-museo, jossa kaikki aineisto on digitaalista. Jacob Westergaard Madsen kertoo projektista enemmän seminaarissa, Metsänkylä sanoo.

Hän huomauttaa, että digitaaliset museot ovat nousussa.

– Suomessakin yleisö on saanut osallistua esimerkiksi aineiston keruuseen digitaalisesti, sosiaalisen median kautta.
 

Rock-museo avaa huhtikuussa 2016. Kuva: RAGNAROCK-NAT©Credit MVRDV Ossip van Duivenbode
Rock-museo avaa huhtikuussa 2016. Kuva: RAGNAROCK-NAT©Credit MVRDV Ossip van Duivenbode

Pohjoismaisia kohtaamispisteitä

Seminaarin päätavoite on luoda uusia kontakteja eri maiden museoväen välille. Suomalaisia on selvä enemmistö, kolme heistä ahvenanmaalaisia, lisäksi noin 40 museoammattilaista tulee Tanskasta, Norjasta, Ruotsista ja Islannista, yksi myös Virosta.

– Alkuun huomasimme, että monien museoiden matkarahat olivat vähissä. Selvästi kaikkialla leikataan, 5–8 vuotta sitten osallistujia olisi varmasti ollut tulossa enemmänkin, Antti Metsänkylä arvioi.

Osallistujamäärä nousi kuitenkin aivan odotusten mukaiseksi.

– Seminaariin on ilmoittautunut 219 osallistujaa, mikä on ilahduttava määrä. Sen enempää ei oikeastaan edes mahtuisi.

Metsänkylä kertoo, ettei TAKO tällä kertaa halunnut järjestää klassisia workshopeja seminaarin yhteyteen.

– Sain idean, että voisimme järjestää Pohjoismaisia kohtaamispisteitä. Ne ovat temaattisia. Niissä on ensimmäisen seminaaripäivän iltapäivällä puolitoista tuntia aikaa tutustua kollegoihin, ja solmia kontakteja mahdollista tulevaa yhteistyötä ajatellen. Toivomme, että ne antavat sysäyksiä verkostoitumiseen.  

Seminaarin osallistujilla on myös mahdollisuus keskustella rahoituksesta ja saada vinkkejä sen suhteen.

– Yhdessä kohtaamispisteessä on rahoitusasiantuntija, joka selvittää pohjoismaisia rahoituskuvioita.

Norsam-tapaaminen Kööpenhaminassa 2015.
Norsam-tapaaminen Kööpenhaminassa 2015.

Lähtölaukaus seminaariperinteelle?

Seminaari on jo saanut paljon myönteistä palautetta. Antti Metsänkylä kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön ja Pohjoismaiden ministerineuvoston suunnasta heitetystä ajatuksesta, että tämä seminaari olisi lähtölaukaus uudelle seminaarien sarjalle.

– Seminaareja voisi esimerkiksi jatkossa järjestää aina siinä maassa, joka on Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaa.

TAKO-verkostolla on useimmissa muissa Pohjoismaissa sisarverkostot, jotka aina vuorollaan voisivat hoitaa seminaarin järjestelyt Norsam-verkoston koordinoidessa pohjoismaisella tasolla, kuten tälläkin kertaa.

– Seminaarin konseptin kehittämiseen löytyy selvästi mielenkiintoa, Metsänkylä sanoo.

Seminaariin ei voi enää ilmoittautua, mutta seminaaria voi seurata livestriimin kautta. Seminaarin keskusteluun voi myös osallistua Twitterissä.

Seminaarin Facebook-sivu
Seminaarin ohjelma
Tako eli ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset