Pohjoismainen kansalaisuus helpottaisi arkea

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Carl Haglund ajaa pohjoismaista kansalaisuutta helpottaakseen ihmisten arkea. Asiasta keskustellaan Pohjoismaiden neuvoston kokoontuessa tänään ja huomenna.

Ajatus syvemmästä pohjoismaisesta yhteistyöstä ja pohjoismaisesta kansalaisuudesta ei ole uusi. Seitsemän pohjoismaista poliitikkoa, Haglund mukaan lukien, ehdotti asiaa viime syksynä. Haglund on myös Keskiryhmän puheenjohtaja Pohjoismaiden neuvostossa.

– Tämä olisi hyvin konkreettinen toimi. Pohjoismaisissa ympyröissä on ollut aivan liikaa juhlapuheita, kansanedustaja Haglund sanoi Dagens Nyheter -lehdelle syksyllä.

Pohjoismaiden neuvosto kokoontuu Helsingissä tällä viikolla. Kokouksen alla Haglund nosti jälleen esiin kansalaisuuskysymyksen. Pohjoismaisten kansalaisten on helppoa muuttaa maiden välillä, mutta käytännön ongelmia riittää. Haastattelussa Helsingin Sanomille Haglund sanoi, että monet näistä pulmista olisi ratkottavissa yhteisen kansalaisuuden avulla.

– Nyt olisi otollinen aika syventää pohjoismaista yhteistyötä uudelle tasolle. Olisi hyvä ajatella isosti ja luoda Pohjola 2.0, Haglund sanoi Helsingin Sanomille.

Kuva: Johannes Jansson/norden.org
Kuva: Johannes Jansson/norden.org


Haglund sanoi HS:lle, että pohjoismainen yhteistyö on pitkään jäänyt Euroopan unionin varjoon, mutta totesi, että kiinnostus yhteistyötä kohtaan on virinnyt uudestaan viime aikoina. Jo silloin kun Haglund esitteli idean pohjoismaisesta kansalaisuudesta Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Reykjavikissa syksyllä hän sai hyvän vastaanoton.

– Mielestäni olen onnistunut ehdotuksen julkistamisessa. Kukaan ei ole suoraan tyrmännyt sitä, ja siitä olen iloinen, Haglund sanoi tuolloin Suomen Tietotoimistolle.

Pohjoismaiden neuvoston kokous Helsingissä järjestetään 25.–26. tammikuuta.

Teksti: Mira Honkavaara / Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset