Suomalaisoppilailla tietoa, ruotsalaisilla itseluottamusta

Suomalaiset oppilaat tietävät enemmän kuin ruotsalaiset ikätoverinsa. Ruotsalaiset oppilaat uskovat toisaalta enemmän vaikutusmahdollisuuksiinsa.

Filosofian tohtori, didaktiikan yliopistonlehtori Jan Grannäs Gävlen yliopistosta on verrannut nuorisokyselyitä molemmista maista, kirjoittaa Svenska Yle. Suomalaiset oppilaat ovat pärjänneet Pisa-tutkimuksissa paremmin kuin oppilaat Ruotsissa. Kyselytutkimuksista käy kuitenkin ilmi, etteivät suomalaisnuoret oikein halua tai saa vaikuttaa koulussa.

– Ruotsalaisissa kouluissa oppilaiden suuret vaikutusmahdollisuudet ovat asetettu etusijalle, Grannäs sanoi Svenska Ylelle.

– Voimme todeta, että suomalaisnuorilla on paremmat tiedot. Mutta ruotsalaiset nuoret uskovat ehkä enemmän kykyihinsä ottaa yhteyttä poliitikkoihin ja edistää poliittisia kysymyksiä.

Grannäs osallistuu tutkimusprojektiin Ungdomar och hållbart medskapande medborgarskap, jonka puitteissa hän tutkii nuorison edellytyksiä, mahdollisuuksia ja tietoa yhdessä kehittää demokraattista kansalaisuutta. Projektissa tehdään vertailuja Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset