Naiset puuttuvat pohjoismaisen tutkimuksen huipulta

Sukupuolten välistä tasapainoa ja sukupuolikysymyksiä tutkimuksen ja innovaation parissa halutaan tukea uuden pohjoismaisen tutkimusohjelman avulla.

Pohjoismaat ovat tasa-arvon eurooppalaisia edelläkävijöitä ja sukupuolten välinen tasapaino sekä yhtenäiset mahdollisuudet ovat maille ominaisia. Tutkimuksen ja innovaation huipulla Pohjoismaat ovat silti aivan yhtä miesvaltaisia kuin muualla Euroopassa. Aivan liian harva nainen pääsee tutkimuksen huipulle, NordForsk kirjoittaa tiedotteessa.

Tammikuusta 2016 lähtien NordForskilta voi hakea rahoitusta tutkimusohjelman “Solving the Nordic Gender Paradox: Gender Gaps in the Nordic Research and Innovation Area” puitteissa. Ohjelma on suunnattu tutkijoille Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa.

NordForskin mukaan epätasapaino johtaa tutkimuksen huonompaan laatuun. Tutkimus ja innovaatio tarvitsevat lahjakkaimmat tutkijat, ja tutkijoiden monimuotoisuus vaikuttaa tutkimuksen laatuun myönteisesti muun muassa eri näkökulmien ansiosta.

NordForsk haluaa tietää, miten päästään siitä, että sukupuolten välinen epätasapaino tutkimuksessa tunnustetaan ongelmaksi, siihen, että löydetään ongelmaan ratkaisu.

“Tavoitteena on löytää syy siihen, miksi tutkimus- ja innovaatioalue ei ole seurannut tasa-arvoisen yhteiskunnan trendiä sekä löytää toimenpiteet, joita tarvitaan tilanteen korjaamiseksi”, tutkimusohjelman verkkosivulla todetaan.

NordForsk toimii Pohjoismaiden ministerineuvoston alaisuudessa tavoitteenaan muun muassa vahvistaa pohjoismaista tutkimusta.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset