Parempia innovaatioita kansallisten tutkimusohjelmien avulla

Useat ruotsalaiset viranomaiset ovat Ruotsin hallituksen pyynnöstä valmistelleet ehdotuksia, joilla ruotsalaista tutkimusta ja innovaatiota voitaisiin vahvistaa kansainvälisessä vertailussa. Ehdotukset toimivat pohjana hallituksen valmistellessa tutkimuspoliittista esitystään.

Raportin valmistelleet kuusi viranomaista painottavat tiedotteessa varsinkin kolmea kohtaa ehdotusten joukossa. Tutkimuksen laadun arviointia on vahvistettava ja tutkijoille on tarjottava tarpeeksi hyvät toimintaedellytykset. Viranomaisten mukaan tutkijoiden työehtoihin ja urapolkuihin on panostettava, muun muassa määräaikaisia sopimuksia vähentämällä.

Ehdotusten mukaan yhteistyötä tutkimuskentällä on lisättävä ja kansallisia, poikkitieteellisiä tutkimusohjelmia perustettava.

Lisäksi kansainvälisten ja kansallisten tutkimuspanostusten ja innovaatioiden välistä koordinointia on vahvistettava: viranomaiset näkevät tärkeänä varsinkin aiempaa paremman yhteistyön EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

Taustalla on huoli siitä, että kansainvälinen kilpailu opiskelijoista, tutkijoista ja yrityksistä koko ajan yltyy. Tavoitteena on, että Ruotsikin on merkittävä tiedemaa.

– Ehdotustemme avulla olemme vakuuttuneita siitä, että ruotsalainen tutkimus ja innovaatio pitkällä tähtäimellä voi kehittyä laadukkaammaksi ja että se voi tarjota yhä suurempaa yhteiskunnallista hyötyä, Ruotsin tiedeneuvoston Vetenskapsrådetin pääjohtaja Sven Stafström sanoo tiedotteessa.

Hallituksen tutkimuspoliittisen esityksen on tarkoitus valmistua ensi syksynä.

Raportti on luettavissa netissä.

Teksti: Mira Honkavaara / Addeto 
 

Arkisto

Uusimmat uutiset