Uni Nu keskustelee vihapuheesta ja sananvapaudesta

Mitä vihapuhe on ja miten paljon se on muuttunut? Tutkijat Karin Creutz ja Cristian Norocel keskustelivat muun muassa tästä Helsingin yliopiston ja Hufvudstadsbladetin järjestämän luentosarjan ensimmäisessä osassa.

Uni Nu -luentosarja järjestetään nyt kolmannen kerran, ja tänä vuonna keskustellaan ajankohtaisesta teemasta – maahanmuutosta. Päämääränä on havainnollistaa aihetta eri näkökulmista. Sosiologi ja rasismitutkija Karin Creutz nosti puheenvuoronsa aikana esiin esimerkkejä rasistisista viesteistä sosiaalisessa mediassa. Hän mainitsi muun muassa Tapanilassa tapahtuneen joukkoraiskauksen ja sitä seuranneen somalivihan.

Cristian Norocel tutkii radikaalien oikeistopopulistien kommunikaatiota. Puheenvuorossaan hän nosti esiin sananvapauden ja vihapuheen häilyvät erot. Hän muistutti sananvapauden vaalimisen olevan tärkeää, mutta totesi, että sananvapautta voidaan myös helposti käyttää väärin. Tämä johtaa usein vihapuheeseen. Hänen mukaansa monet haluavat normalisoida vihapuhetta ja samalla siirtää sallitun rajoja.

Katso ja kuule tutkijoiden esitykset kokonaisuudessaan sekä niitä seuraava keskustelu (ruotsiksi) Hufvudstadsbladetin verkkosivuilla. Lue myös Addeton tekemä haastattelu Perussuomalaisista ja Ruotsidemokraateista Cristian Norocelin kanssa.

Uni Nu -luentosarjan toinen osa järjestetään tiistaina 29. syyskuuta. Lue lisää Facebookista

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto

Arkisto

Uusimmat uutiset