Joulukuun sopimus esti Ruotsin uusintavaalit

Ruotsin 2014 eduskuntavaalien jälkeen oli vain yksi selkeä voittaja – Ruotsidemokraatit – jotka asettuivat kahden vakiintunen blokin välille, ja hankaloittivat Ruotsin politiikkaa. Tilanne kärjistyi niin paljon, että pääministeri Stefan Löfven julisti uusintavaalit. Ennenaikaiset vaalit pystyttiin kuitenkin perumaan punavihreän hallituksen ja porvarillisen allianssin sopimuksella.

– Pidän Ruotsin tilannetta poikkeuksellisena. Kukaan ei tiedä mitä tapahtuu, koska ei ole mitään aikaisempia esimerkkejä antamassa osviittaa. Tämä on epätavallista, Åsa von Schoultz sanoo.

Ruotsin 2014 eduskuntavaalien jälkeen Ruotsi oli uuden tilanteen edessä – kumpikaan vakiintuneista blokeista ei ollut saanut enemmistöä Ruotsidemokraattien menestysvaalien (13 prosenttia äänistä) takia.

– Ruotsidemokraatit ovat kiilana blokkien välissä. Tilanteesta tuli hankala, koska muut puolueet eivät halunneet olla missään yhteydessä puolueeseen, von Schoultz selittää.

Syksyllä poliittinen epävakaisuus johti valtataisteluun.

– Sosiaalidemokraatit halusivat hajottaa allianssin ja kokeili myös sitä. Punavihreiden on helpompi hallita, jos porvarilliset puolueet eivät muodosta allianssia yhdessä. Mutta ainoa tapa, jolla porvarilliset puolueet voivat voittaa seuraavissa vaaleissa, on yhdessä.

Molemmilla leireillä on kuitenkin yksi yhteinen intressi – Ruotsidemokraattien poissulkeminen politiikasta.

– Löfven flirttaili Keskustan ja Kansanpuolue liberaalien kanssa hajottaakseen allianssin, mutta allianssi ei murtunut.

Vaikea budjettiäänestys johti uusintavaaleihin

von Schoultzin mukaan syksystä tuli peliä, joka oli lopuksi kestämätöntä.

– Osittain koska Ruotsidemokraatit käyttivät valtaansa.

Ruotsissa on ei lakiin säädetty tapa, jonka mukaan kaikki puolueet äänestävät budjettiäänestyksessä vain kerran. Jos kaikki olisi mennyt niin kuin Sosiaalidemokraatit ja Stefan Löfven kuvitteli, olisi hallituksen budjettiehdotus mennyt läpi, mutta Ruotsidemokraatit päättivätkin poiketa tavasta ja äänestää monta kertaa.

– Koko Löfvenin suunnitelma rakentui sen varalle, että kaikki puolueet toimisivat vakiintuneiden käytäntöjen mukaan. Ruotsidemokraatit eivät kuitenkaan tehneet näin, ja he myös uhkasivat kaataa tulevat budjettiehdotukset.

Tämän jälkeen Löfven kutsui allianssipuolueet vielä kerran neuvotteluihin – tuloksetta.

– Silloin hän päätti julistaa ennenaikaiset vaalit, mutta muodollisesti hän pystyi tekemään sen vasta kolme kuukautta vaalien jälkeen.

von Schoultzin mukaan uusintavaalit eivät olleet mikään houkutteleva vaihtoehto, vaikka monet puolueet sanoivat olevansa tyytyväisiä järjestelyyn.

– Uusintavaalit olisivat olleet uhka monelle allianssipuolueelle, Ruotsidemokraatit oli ainoa puolue, joka tuntui hyötyvänsä ennenaikaisista vaaleista.

Loppujen lopuksi Kristillisdemokraatit tekivät aloitteen blokkien välisestä sovusta.

– Kaikki päättyi siis joulukuun sopimukseen, mikä on erittäin erikoinen sopimus, Åsa von Schoultz kommentoi. 

13 prosenttia äänestäjistä sivuutetaan

Vakiintuneet puolueet halusivat sopimuksella vähentää Ruotsidemokraattien valtaa, mutta tämä voi kostautua seuraavissa vaaleissa von Schoultz sanoo. Hänen mukaansa äänestäjien viesti pitää ottaa tosissaan.

– Nyt 87 prosenttia äänestäjistä saa äänensä kuuluviin, mutta 13 prosenttia sivuutetaan. Tämä voi antaa Ruotsidemokraattia äänestäville signaalin, ettei heidän ääniä lasketa.

Nyt muut puolueet ovat alkaneet nostaa esiin Ruotsidemokraateille tärkeitä kysymyksiä.

– Muun muassa Kristillisdemokraatit ja Kansanpuolue liberaalit ovat ehdottaneet rajoituksia maahanmuuttopolitiikkaan, von Schoultz sanoo.

Hänen mukaansa joulukuun sopimuksessa ei ainoastaan ole kyse Ruotsidemokraattien eristämisestä, vaan myös blokkipolitiikan säilymisestä.

– Jos ruotsalaiset puolueet alkavat tehdä yhteistyötä blokkirajojen yli, syntyy epäselvä politiikka, jolloin äänestäjät eivät enää voi äänestää tietyntyyppistä hallitusta. Monet haluavat säilyttää blokkipolitiikan välttyäkseen epäselvistä kampanjoista, kuten Suomessa.


Lisätietoa:
DN: Så fungerar decemberöverenskommelsen
HS: Ruotsin ennenaikaiset vaalit perutaan, puolueet sopuun budjettikriisin ratkaisusta

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto 

Arkisto

Uusimmat uutiset