Naisten huipulla tuulee

Naispoliitikoilla on edelleen pidempi matka politiikan huipulle, ja sinne päästyään siellä pysyminen on usein vaikeampaa kuin miehillä. Tämä selviää uudesta väitöskirjasta, jossa tarkastellaan suomalaista puoluejohtajuutta.

Poliittisen historian alaan kuuluvassa väitöskirjassaan Kaksi tietä huipulle. Media ja puoluejohtajuus Suomessa naisten noususta populismin aaltoon Mari K. Niemi tarkastelee Turun yliopistossa suomalaisen puoluejohtajuuden ja suuren puoleen johtajaksi nousemisen murroskautta. Murroksen Niemi sijoittaa 1980-luvun lopulta 2010-luvulle.

‒ Tarkastelujakson alkupuolella naisia oli ensimmäistä kertaa ehdolla suurten puolueiden puheenjohtajavaaleissa. Kauden lopulla naisia jo valittiinkin puheenjohtajan tehtävään ja ensimmäiset naiset nousivat pääministeriksi. Tämä päätti liki satavuotisen perinteen, jossa miehet ovat Suomessa johtaneet sekä suuria puolueita että hallitustyötä, elokuussa 2014 väitellyt Niemi sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Puolueiden johtaminen on Suomessa ollut miesten työtä, ja perinteisesti tehtävään on ollut yksi väylä: asettuminen ehdolle puheenjohtajavaalissa ja valituksi tulo puoluekokouksessa.

Naiset pitää nostaa esiin aikaisemmin

Naiset ovat pitkälle 2000-luvulle asti olleet aliedustettuja johtopaikoilla, sekä puoluesihteereinä että puheenjohtajina valiokunnissa, eduskuntaryhmissä ja nuorisojärjestöissä, Hufvudstadsbladet kirjoittaa.

– Tämä tulee yllätyksenä monelle, että tilanne näyttää tältä jopa nuorisojärjestöissä. Esimerkiksi Keskustanuorilla kautta aikojen vain yksi puheenjohtaja yhdeksästätoista on ollut nainen, Mari K. Niemi sanoo lehdelle.

Niemen mukaan puolueiden täytyy antaa johtotehtäviä naisille jo aikaisemmin.

– Vain silloin naisilla on mahdollisuus saada kokemusta sekä johtajuudesta että mediapyörteestä. Naispoliitikkojen tie huipulle on liukas ja jyrkkä. Naiset valitaan tehtäviin, joista on helppo pudota, Niemi sanoo Hufvudstadsbladetille.

Mari K. Niemen väitöskirja löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset