Edelfeltin kirjeet luettavissa verkossa

Svenska litteratursällskapet paneutuu Albert Edelfeltin elämään ja Pariisissa tapahtuneeseen taiteelliseen työhön. Edelfeltin elämään voi tutustua hänen äidillensä kirjoittamiensa kirjeiden kautta, kuka tahansa voi lukea kirjeitä verkossa.

 Yhden Suomen merkittävimmän taitelijan Albert Edelfeltin kirjeet on nyt julkaistu Svenska litteratursällskapetin (SLS) verkkosivuilla. Projekti on SLS:nSuomen Kansallisgallerian ja Ateneumin yhteistyö.

– Sähköisestä kirje- ja taidekokoelmasta löytyy nyt 96 Edelfeltin äidillensä Alexandra Edelfeltille kirjoittamaa kirjettä vuosina 1885–1886, joskus hän kirjoitti vain muutaman päivän välein. Kirjeet toimivat ikkunana suomalaisen taiteen kulta-aikaan, sekä 1800-luvun lopun suomalaiseen, pohjoismaiseen ja eurooppalaiseen kulttuurihistoriaan, SLS kirjoittaa verkkosivustolla Albert Edelfeltin kirjeet.

Sivustolta löytyy myös kattava kokoelma kuvia taideoteoksista ja luonnoksista. SLS:n mukaan kokoelman tarkoituksena on tarjota aikaisemmin tuntematon rekonstruktio Edelfeltin taitelijanurasta sekä tekstien että kuvien avulla.

Kokoelmaa päivitetään jatkuvasti, ja lisää kirjeitä ja taidetta on luvassa. Valmiina kokoelma sisältää 1300 kirjettä vuosilta 1867–1901.

– Kirjeet äidille ovat olleet keskeisessä roolissa kaikessa Albert Edelfeltiä koskevassa tutkimuksessa, mutta ne antavat niin paljon enemmän. Edelfelt on kirjoittajana erittäin viihdyttävä, Maria Vainio-Kurtakko SLS:ltä sanoo SLS:n tiedotteessa.

arkisto

uusimmat uutiset