Uusi yliopistokansleri haluaa taata ruotsalaisen koulutuksen tason

Yliopistokanslerin viralla on tärkeä rooli Ruotsin korkeakoulumaailmassa. Näin sanoo Ruotsin uusi yliopistokansleri Harriet Wallberg, joka aloitti tehtävässään kesäkuussa.

Harriet Wallbergin mukaan yliopistoalan pitää kehittyä ja muuttua tulevaisuutta ajatellen, ja tässä tehtävässä yliopistokanslerin viralla on tärkeä rooli. Wallberg haluaa nostaa esiin varsinkin kolme tärkeää aluetta. Ensimmäinen niistä on laadun arviointi.

– Ruotsi tarvitsee järjestelmän, joka auttaa ylläpitää korkeakoulujen laatua. Emme voi vain nojautua taaksepäin kun kansainvälistyminen, liikkuvat opiskelijat ja globaali kilpailu lisääntyvät. Suurin osa laadunvalvonnasta tapahtuu tietysti korkeakouluissa, mutta kanslerinvirastossa haluamme varmistaa kehityksen tapahtuvan oikeaan suuntaan, Wallberg sanoo kanslerinviraston uutisessa.

Hän haluaa myös keskittyä kansainväliseen perspektiiviin. Wallbergin mukaan kehitys tapahtuu erittäin nopeasti nyt.

– Meidän pitää suunnata katseemme eteenpäin ja maailmaan. Kansainvälisestä työskentelystä, kokemusten vaihdosta ja uusista kontakteista tulee yhä tärkeämpiä. Varsinkin näissä asioissa uskon, että kanslerinvirasto voi
olla apuna korkeakouluille.

Wallbergin mukaan on myös tärkeää, että kanslerinvirasto tekee yhteistyötä korkeakoulujen kanssa.

– Vaikka kanslerinvirasto on valvontaviranomainen, edellytän yhteistyötä ja dialogia korkeakoulujen kanssa samalla kuin hoidamme tehtävämme, Harriet Wallberg sanoo.

Yksi huolestuttava asia on opiskelijoiden heikkenevät esitiedot.

– Ruotsi on tietomaa, emme pääse siitä mihinkään. Sen takia meidän pitää rakentaa yhteiskuntamme tiedon varaan. Emme voi kilpailla tuottamalla halvempia tuotteita, joten korkeakoulutus on erittäin tärkeää.

Koko koulutusketju pitää ottaa huomioon

Mielipidekirjoituksessa Dagens Nyheter -lehdessä Harriet Wallberg kirjoittaa, että Ruotsin pikimmiten pitää tehdä pitkäjänteisiä panostuksia korkeakouluihin.

– Panostuksia tarvitaan, jotta voimme ylläpitää korkean laadun, kehittää ja uudistaa koulutustarjontaa työmarkkinoiden tarpeiden mukaan sekä tarjota kansainvälisesti pätevän korkeakoulutuksen. Jos emme selviä tästä, on suuri riski, että korkeakouluja kohtaa samanlainen heikentyminen kuten kouluissa, Wallberg kirjoittaa ja viittaa Pisa-tuktimuksiin.

Ruotsin hallitus on antanut hänelle tehtäväksi ehdottaa uutta laadunvalvontajärjestelmää korkeakouluille. Järjestelmän ei ole pelkästään määrä arvioida koulutusohjelmia vaan myös tuoda esiin tietoa korkeakoulujen kehittämisestä.

– Korkeakoulujen on korkea aika katsoa kokonaisuutta pidemmällä aikavälillä. Ruotsilla täytyy koko ajan olla varaa panostaa koko koulutusketjuun peruskoulusta korkeakouluihin ja tutkimukseen. Juuri nyt kaikki näkevät peruskoulun puutteet, mutta ei auta paikata yksi asia kerrallaan, vaan koko ketjun pitää koko ajan olla huippukunnossa, Wallberg kirjoittaa.

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

Tags: ukä koulutus

arkisto

uusimmat uutiset