Ongelmia ruotsinopetuksessa

Huhtikuun aikana Svenska Yle Uutiset on kirjoittanut ruotsinopetuksen ongelmista suomenkielisissä kouluissa. Kaikki oppilaat, jotka haluavat opiskella ruotsia A-kielenä eivät voi valita kieltä. Äidinkielentasoista ruotsinopetusta ei myöskään tarjota suomenkielisissä kouluissa.

– Ensimmäinen lapsemme oli suomenkielisessä esikoulussa, ja kun hän aloitti ensimmäisellä luokalla, hän ei saanut mitään opetusta virallisella äidinkielellään. Haluaisimme tietysti lapseemme saavan tukea ja opetusta kummallakin kielellä, Johanna Nuorteva sanoo Ylelle.

Hän on kolmen kaksikielisen lapsen äiti. Suomenkielinen koulu valittiin lyhyemmän koulumatkan ja pätevien opettajien perusteella. Yle kirjoittaa, että Johanna Nuorteva on nyt jättänyt valituksen oikeusasiamiehelle. Hän on itse opettaja Vantaan Kivimäen koulussa, jossa lapset, joilla on muu äidinkieli kuin suomi, saavat äidinkielenopetusta kotikielellään. Nuorteva ihmettelee, miksi kaksikielisillä lapsilla, jotka puhuvat ruotsia ja suomea, eivät ole samat oikeudet. Ruotsinopetus alkaa vastaa kolmannelta luokalta, ja silloin kaikki lapset ovat samassa ryhmässä.

– On turhauttavaa opiskella ruotsia ryhmässä, jossa muut opiskelevat sitä vieraana kielenä. Muut lapset eivät osaa puhua, kirjoittaa tai edes ymmärtää. En tiedä, mitä ruotsinkieliset lapset saavat irti tästä, Nuorteva sanoo.

Ylen mukaan myös Suomen ruotsinopettajat toivovat äidinkielentasoista ruotsinkielenopetusta suomenkielisiin kouluihin.

Ei A-ruotsia kaikille

Espoossa ruotsi A-kielenä ei ole mahdollista kaikille haluaville. Kieltenopetusta ei järjestetä, jos ryhmä on liian pieni. Nainen, jonka lapsi on viidennellä luokalla espoolaisessa koulussa, sai kuulla tästä säännöstä vasta viime vuonna, kun hänen poikansa halusi aloittaa ruotsinopiskelun, Yle kirjoittaa.

– A-ruotsia halusi oppia seitsemän oppilasta, tämä koettiin liian pienenä ryhmänä. On erittäin harmillista, ettei hän saanut oppia sitä kieltä mitä halusi, nainen sanoo.

Espoon mukaan kyse on puuttuvasta rahoituksesta.

– Kokemuksemme mukaan ryhmät usein pienenevät vuosien myötä, kun oppilaat vaihtavat kieltä tai muuttavat. Jos ryhmä on jo alusta asti pieni, siitä tulee aivan liian pieni toimiakseen taloudellisesti ja etenkin pedagogisesti, Espoon perusopetuksen päällikkö Ilpo Salonen sanoo Ylelle.

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset