Ruotsinkielinen opettajankoulutus suunnitteilla Helsinkiin

Suomen ruotsinkielinen opettajankoulutus on kauan ollut kuuma peruna. Monien mielestä Åbo Akademin tarjoama koulutus ei ole riittävä. Nyt Helsingin yliopisto suunnittelee ruotsinkielistä opettajankoulutusta yhteistyössä Tukholman yliopiston kanssa.

– Olemme erittäin tietoisia pätevien opettajien puutteesta ruotsinkielisissä kouluissa. Kyse on siis työvoimatarpeesta, kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo Hufvudstadsbladetille.

Lehti on myös haastatellut Helsingin yliopiston vararehtori Pentti Panulaa. Panulan mielestä Helsingin yliopiston kuuluu vastata ruotsinkielisestä opettajankoulutuksesta pääkaupunkiseudulla.

– Meidän kuuluu ottaa päävastuu. Haluamme kehittää pysyviä ratkaisuja pystyäksemme välttämään pätevien opettajien puutteen. Olemme myös huomanneet, että väliaikaiset ratkaisut tuovat lisäongelmia. Osa opiskelijoista ei ehdi valmistua, ja myös tutkimus tarvitsee pysyviä ratkaisuja, Panula sanoo Hufvudstadsbladetille.

Dekaani Patrik Scheininin mukaan Helsingin yliopiston koulutusohjelman tulee olla pysyvä, kaksikielinen ja houkutella parhaat luennoitsijat.

– Olemme kaavailleet kahta 20 opiskelijan ryhmää, eli 40 opettajaopiskelijaa per vuosi. Koulutuksen pitää olla pysyvä. Åbo Akademi on yrittänyt vetää väliaikaisia koulutusohjelmia Helsingissä, mutta nämä eivät ole saavuttaneet toivottua tulosta, Scheinin sanoo Hufvudstadsbladetille.

Pedagogista yhteistyötä Tukholman yliopiston kanssa

Maaliskuussa 2014 Helsingin yliopisto ja Tukholman yliopisto päättivät tiivistää yhteistyötään muun muassa opettajankoulutuksen tiimoilta. Tukholman yliopiston uutisen mukaan yliopistoilla tulee olemaan pedagogista yhteistyötä ja opiskelija-, opettaja-, ja henkilöstövaihtoa.

Suomessa muun muassa Ulla-Maj Wideroos (Rkp) puoltaa yhteistyötä Åbo Akademin kanssa. Myös Marcus Rantalan (Rkp) mielestä Helsingin yliopiston tulisi tehdä yhteistyötä Åbo Akademin kanssa, Hbl kirjoittaa.

– Åbo Akademin ja Helsingin yliopiston pitäisi nyt yhdessä saada esiin ehdotus, Rantala sanoo lehdelle.

Helsingin yliopiston vararehtori Pentti Panula suuntaa kuitenkin katseen länteen.

– Näemme ensi kädessä yhteistyömahdollisuuksia Tukholman yliopiston kanssa. He ovat tehneet paljon töitä opettajankoulutuksen eteen ja heillä on tutkimusta. Meillä voisi olla tutkimusyhteistyötä, he voisivat vastata osasta opetuksesta ja meillä voisi olla opettajavaihtoa, hän sanoo Hufvudstadsbladetille.

Riippumatta pitkälle edenneistä suunnitelmista Tukholman yliopiston kanssa, Panula ei kuitenkaan poissulje yhteistyötä myös Åbo Akademin kanssa, Svenska Ylen Uutiset kirjoittaa. Neuvottelut Åbo Akademin kanssa käydään seuraavien viikkojen aikana, Panula sanoo.

ÅA:n ja HY:n tulee tehdä yhteistyötä

Åbo Akademin rehtori Jorma Mattinen sanoo Yle Uutisille, ettei hänellä ole mitään sitä vastaan, että Helsingin ja Tukholman yliopistot tekevät yhteistyötä. Hänen mielestään se ei kuitenkaan ole mikään ratkaisu ongelmaan. Åbo Akademilla on edelleen päävastuu ruotsinkielisten opettajien kouluttamisesta.

Åbo Akademin vararehtori Christina Nygren-Landgärdsin mielestä Suomeen ei kuitenkaan mahdu toista ruotsinkielistä opettajankoulutusta.

– Suomalaisten koulutusohjelmien täytyy säilyttää korkea tasonsa, jotta voimme kilpailla muun maailman kanssa. Ruotsinkielinen Suomi on liian pieni kahdelle koulutusohjelmalle samalla alalla. Sitä mieltä olen minä, Nygren-Landgärds sanoo Svenska Ylelle.

Myös Rkp:n puoluejohtaja Carl Haglundin mielestä Åbo Akademin kuuluu ottaa vastuu ruotsinkielisestä opettajankoulutuksesta.

– Suhtaudun varauksella Helsingin yliopiston suunnitelmiin jättää Åbo Akademi ulkopuolelle. Suomessa Åbo Akademilla on vastuu ruotsinkielisestä opettajankoulutuksesta, Haglund sanoo Hufvudstadsbladetille (2.4.2014).

Haglundin mielestä lähtökohtana pitäisi olla Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin välinen yhteistyö.

– Asiat eivät parane sillä, että Helsingin yliopisto nyt ilmoittaa mieluummin tekevänsä yhteistyötä Tukholman yliopiston kanssa. Nyt pitää tuoda rakentavia ideoita esiin, Haglund sanoo.

Opettajaliitto suhtautuu varauksella

Pitkällä aikavälillä useammat koulutusohjelmat eivät tule vaikuttamaan opettajapulaan pääkaupunkiseudulla, ruotsinkielisen opettajaliiton puheenjohtaja Dan Johansson sanoo Svenska Yle Uutisille. Hänen mielestään opettajapuute saadaan parhaiten kuriin korottamalla opettajien palkkoja.

– Poliitikot voivat katsoa itseään peiliin ja kysyä mitä he ovat tehneet houkutellakseen opettajia pääkaupunkiseudulle. Opettajilla on erittäin pienet palkat suhteutettuna vastuun määrään ja koulutustasoon, Johansson sanoo Ylelle.

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset