Lukeminen vaatii tukea koulussa

Nuorten heikentyneet lukutaidot ovat jatkuvasti tapetilla. Uusien väitöskirjojen mukaan lapset ja nuoret tarvitset tukea lukemisensa parantamiseksi. Esimerkiksi keskustelemalla lukemastaan lapsi oppii enemmän.

– Sen sanominen ei riitä, että lasten ja nuorten tulisi lukea enemmän vapaa-ajallaan ja lopettaa tietokonepelien pelaaminen tai netissä surffailu. Jotta lapset pystyvät parantamaan luetunymmärtämistä ja löytämään lukemisen ilon, heidän täytyy saada puhua lukemista teksteistään, ja siinä mielessä koulu on liian hiljainen oppimisympäristö, Catarina Schimdt Örebron yliopistosta sanoo yliopiston tiedotteessa.

Ruotsalaisnuorten ja -lasten lukutaidot ovat heikentyneet viimeisen 15 vuoden aikana. Pedagogiikan väitöskirjassa Att bli en sån som läser: barns menings- och identitetsskapande genom texter Schmidt on tutkinut lasten ja nuorten kirjoittamista ja lukemista.

– Tutkimukseni osoittaa, että lapset lukevat ja kirjoittavat, jos heille annetaan siihen tilaisuus. Lapset ovat luovia, heillä on paljon ajatuksia lukemista teksteistään, samoin kuin teksteistä, jotka he haluaisivat kirjoittaa, Carina Schmidt sanoo tiedotteessa.

On tärkeää, että lapset saavat keskustella kaikista lukemista teksteistään, myös teksteistä sosiaalisessa mediassa ja tietokonepeleissä, Schmidt huomauttaa.

Nuoret tarvitsevat lukutukea

Nuoria pitäisi opettaa lukemaan. Tätä mieltä on Katarina Rejman Åbo Akademista. Pedagogiikan väitöskirjassaan Litteratur och livskunskap - modersmålslärarens berättelse om undervisningen i årskurs 7-9Rejman on tutkinut kirjallisuuden vaikutusmahdollisuuksia äidinkielen opetuksessa.

– Lukustrategioissa on puutteita. Tämä ei ole pelkästään suomalainen ilmiö, näemme samaa kaikissa Pohjoismaissa. Lukemista ei enää opeteta yläkoulussa, Rejman sanoo Svenska Ylelle.

Kirjallisuudelle annetaan paljon tilaa äidinkielen opetuksessa, ja opettajat voivat aika vapaasti valita eri kirjojen väliltä. Rejman sanoo Svenska Ylelle, että samat kirjat toistuvat usein eri opettajilla. Kaikki hänen haastattelemat opettajat mainitsivat muun muassa Jan Guilloun Pahuus-kirjan.

– Tämä on mielenkiintoista, sama kirja on myös suosittu ruotsalaisten opettajien keskuudessa. Kirjassa on jotain, joka kiehtoo nuoria ja puhuttelee poikia. Ja kirja ei ole niin paksu. Opettajien mukaan paksut kirjat pelottavat oppilaita. Myös Zlatanista kertova kirja on vahvasti esillä, Rejman sanoo Svenska Ylelle.

Örebron yliopiston tiedote
Att bli en sån som läser: barns menings- och identitetsskapande genom texter
Svenska Ylen uutinen
Litteratur och livskunskap - modersmålslärarens berättelse om undervisningen i årskurs 7-9

Kooste: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset