Murresanakirjat verkossa

Murresanakirjasta voi tarkistaa oudon kuuloisia sanoja tai kurkistaa naapuripaikkakunnan sanavarastoon. Suomesta löytyy sekä suomen- että ruotsinkielinen murresanakirja. Ruotsissa työstetään parhaillaan ruotsalaista murresanakirjaa.

Suomenruotsalaisesta murresanakirjasta (Ordbok över Finlands svenska folkmål) löytyy murresanoja Pohjanmaan, Ahvenanmaan, Turunmaan ja Uudenmaan murteista. Sanakirjan materiaali perustuu noin miljoonaan sanaan, jotka on kerätty vuosina 1860–1970.

Ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 1976, ja vuosien aikana on ilmestynyt yhteensä neljä painettua teosta, jotka kattavat noin 65 000 sanaa. Nyt osa sanakirjasta löytyy myös verkosta ja valmiin sanakirjan on määrä sisältää noin 120 000 sanaa.

Kesäkuussa lanseerattu verkkopohjainen sanakirja sisältää toistaiseksi vain sanoja, jotka alkavat I-K-kirjaimella. Vuoden 2014 aikana päivitetään kirjaimet A–H ja L–O. Tulevien vuosien aikana on määrä julkaista noin 2000 sanaa per vuosi.

– Jos haluamme tutustua juuriimme, tämä sanakirja on mainio tapa saada tietoa, miten omalla paikkakunnalla puhutaan, ja miten se eroaa lähipaikkakunnista, Caroline Sandström Kotimaisten kielten keskuksesta sanoo Svenska Ylelle.

Kotimaisten kielten keskus ylläpitää myös suomenkielistä murresanakirjaa verkossa. Suomen murteiden sanakirja sisältää nyt noin 24 000 artikkelia, valmistuttuaan sanakirja sisältää noin 350 000 sana-artikkelia.

Suomen murteiden sanakirja suunniteltiin alun perin 20-osaiseksi kirjasarjaksi, ja sanakirjasta on vuoteen 2008 mennessä ilmestynyt kahdeksan noin tuhannen sivun laajuista painettua osaa, jotka kattavat aakkosvälin a–kurvottaa. Vuonna 2010 päätettiin kuitenkin, että sanakirjan paperiversion toimittaminen lopetetaan ja sanakirjaa toimitetaan vain sähköisenä verkkoon.

Myös Ruotsissa työstetään uutta murresanakirjaa. Edellinen murresanakirja on vuosilta 1862–1867. Uusi sanakirja julkaistaan painettuna kirjana. Julkaisun aikataulu ei ole vielä selvä.
 
Ordbok över Finlands svenska folkmål
Svenska Ylen uutinen 
Suomen murteiden sanakirja 
Språkrådet 
Sveriges radion uutinen 
 

arkisto

uusimmat uutiset