Ruotsi voi Suomea paremmin

Suomesta on tulossa rikkaan Ruotsin naapuri, Yle kirjoittaa verkkosivuillaan. Ruotsin taloudellinen tilanne poikkeaa täysin Suomen tilanteesta, ja suomalaisten ja ruotsalaisten elintasoero on repeämässä yhtä suureksi kuin se oli 1970-luvulla.

Yle kirjoittaa Pellervon taloustutkimuksen tekemästä laskelmasta, joka perustuu Euroopan komission keräämiin tietoihin. Laskelmien mukaan Suomen valtio velkaantuu, kun taas Ruotsin tilanne on aivan toinen. Jos talouden suunta jatkuu samana molemmissa valtioissa, maiden välinen elintasoero kasvaa isoksi jo viidessätoista vuodessa.

– Jos emme saa kasvua aikaan, Ruotsin elintaso on noin kolmekymmentä prosenttia korkeampi kuin Suomen elintaso vuonna 2030, Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm sanoo Ylelle.

Holmin tekemät laskelmat elintasoeroista pohjautuvat Euroopan komission vakausraporttiin vuodelta 2012.

– Komission ajatuksena on, että Ruotsin velka supistuu ja Suomen velka vain kasvaa. Se tarkoittaa sitä, että taantuma-aikoina Ruotsissa voidaan tehdä elvyttävämpää talouspolitiikkaa. Suomessa joudutaan ehkä leikkaamaan ja kiristämään tulevaisuudessa, Holm sanoo Ylelle.

Ylen mukaan Suomen ja Ruotsin elintaso oli samoissa lukemissa vielä vuosituhannen vaihteessa, ja taloustieteilijä Holmin mukaan Suomi alkoi jäädä Ruotsin jalkoihin selkeästi vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Elintasojen välinen ero on nyt yli kymmenen prosenttia – ruotsalaisten hyväksi.

– Ruotsin palkkataso paranee nopeammin kuin Suomen. Myös Ruotsin verotulot kasvavat nopeammin kuin Suomessa. Sitä kautta Ruotsi voi kehittää yhteiskuntaansa ja hyvinvointipalvelujaan, Holm sanoo Ylelle.

Hänen mukaansa elintasoero näkyy arjessa, esimerkiksi teiden kunnossapidossa sekä vanhus- ja sosiaalipalveluissa. Eurostatin tilastojen mukaan ruotsalaiset myös elävät kauemmin kuin suomalaiset. Suomalaiset elävät terveinä keskimäärin noin 58-vuotiaiksi. Naiset pysyvät terveinä noin puoli vuotta kauemmin kuin miehet. Ero ruotsalaisiin on huomattava: Ruotsissa naiset ovat terveitä keskimäärin 70- ja miehet 71-vuotiaiksi.

Terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäen mukaan suomalaisilla on riskihakuisemmat elämäntavat verrattuna ruotsalaisiin. Suomessa moni ei piittaa liikunnan ja ravinnon tai tupakoinnin merkityksestä terveyteen. Suomessa ylipaino, diabetes ja korkea verenpaine ovat tavallisia ja etenkin miehet kokevat terveytensä suhteellisen varhain huonoksi, Taloussanomat kirjoittaa.

Ylen uutinen 
Taloussanomat 
Eurostat 
 

arkisto

uusimmat uutiset