Nuorten kiinnostus puoluepolitiikkaan on heikentynyt Suomessa ja Ruotsissa

Yhä harvempi nuori liittyy puolueisiin. Kahdeksan edellisen vuoden aikana puolueiden nuorisoliitot ovat menettäneet noin neljäsosan jäsenistään, kirjoittaa Hufvudstadsbladet. Myös Ruotsissa nuorisoliitot ovat menettäneet jäseniään.

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvitys, joka tehtiin Hufvudstadsbladetin pyynnöstä, näyttää että kiinnostus puoluepolitiikkaan on vähentynyt nuorien keskuudessa. Åbo Akademin dosentti Åsa Bengtsonilla on tähän selitys.

– Harvemmat ovat valmiita ostamaan puolueohjelmien pakettiratkaisua, se tuntuu rajoittavalta. Halutaan poimia rusinat kakusta, Bengtsson sanoo Hufvudstadsbladetille.

Hänen mukaansa politiikka ei kiinnosta nuoria yhtä paljon kuin vanhempia sukupolvia, mutta pitkällä aikavälillä kiinnostus politiikkaa kohtaan on kuitenkin kasvanut. Bengtsson huomauttaa, että tämä koskee myös nuoria. Varsinkin vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen kiinnostus politiikkaa kohtaan kasvoi kaikissa ryhmissä, mutta poliittisen oikeiston ja vasemmiston merkitys vähentyy nuorten keskuudessa.

– Kiinnostus kasvaa yleensä, kun ikää tulee lisää ja nuoret alkavat käyttää hyvinvointipalveluita. Pitkällä tähtäimellä saattaa tulla laillisuuskriisi, jos äänestysprosentit vielä laskevat, Bengtsson sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tietojen mukaan Keskustan ja Sosiaalidemokraattien nuorisopuolueet ovat menettäneet eniten jäseniä – yhteensä yli 14 000 jäsentä vuodesta 2004 lähtien. Perussuomalaisten ja Piraattipuolueen nuorisojärjestöt ovat kasvattaneet jäsenmääriään eniten. Myös Vihreät nuoret ovat saaneet lisää jäseniä, Hufvudstadsbladet kirjoittaa.

Ruotsissa tilanne on vastaava kuin Suomessa. Se selviää Ruotsin Nuorisohallituksen (Ungdomsstyrelse) Addetolle antamista tilastoista. Vuonna  2003 Ruotsin nuorisopuolueilla oli yli 62 000 jäsentä, kun jäsenmäärä vuonna 2011 oli hieman yli 29 000.

Vasemmisto (Ung Vänster) ja sosiaalidemokraatit (Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund) ovat menettäneet eniten jäseniä. Vuonna 2003 sosiaalidemokraattien nuorisoliitolla oli reilu 24 000 jäsentä, mutta vuonna 2011 ainoastaan hieman yli 4000. Nuoren vasemmiston jäsenmäärä tippui vajaasta 15 000 jäsenestä vuonna 2003 ainoastaan 1700 jäseneen vuonna 2011.

Nuorisohallituksen mukaan tämä johtuu siitä, että puolueet eivät pystyneet vahvistamaan jäsenmääriään. Uusien hakemusten yhteydessä Nuorisohallitukseen puolueilla olivat uudet jäsenrekisterit, joissa jäsenmäärä oli pienempi.

Kokoomuspuolue Moderata ungdomsförbundet on sen sijaan pystynyt kasvattamaan jäsenmäärään vajaalla 2000 henkilöllä vuodesta 2003 vuoteen 2011. Jäsenmäärä, vajaa 9700, tekee myös puolueesta suurimman nuorisopuolueen Ruotsissa (vuonna 2011). Puolueen puheenjohtaja Erik Bengtzboe kirjoittaa Dagens Nyheterin mielipidekirjoituksessa huhtikuussa, että puolueella on ollut selkeä kasvutavoite.

”Aiomme jatkaa työtä, jotta voimme edelleen kasvaa ja tehdä politiikasta helposti lähestyttävää suuremmalle osalle ihmisiä. Toivomme, että Kokoomus, muut puolueet ja nuorisoliitot myös ovat kiinnostuneita tekemään tätä kovaa työtä. Ruotsin poliittinen kenttä voisi paremmin, jos useampi olisi poliittisesti aktiivinen.”

Hufvudstadsbladet 18.4.2013 sivut 2–3
Erik Bengtzoen mielipidekirjoitus Dagens nyheterissä  
 
Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto

arkisto

uusimmat uutiset