Kiitos ja näkemiin – ja yhteistyö kunniaan!

Viimeisten viiden vuoden aikana olen miettinyt Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä enemmän kuin koskaan. Olen pohtinut maiden välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä ja oppinut paljon sekä Ruotsiin että Suomeen liittyvistä asioista.

Michaela von Kügelgen. Kuva: Niklas Sandström. Michaela von Kügelgen. Kuva: Niklas Sandström.

Mutta ennen kaikkea olen tajunnut kuinka paljon yhteistyötä maiden välillä todella tapahtuu ja kuinka tärkeää se on. Suomi on aina ollut pikkuveljen asemassa suhteessa Ruotsiin, ja usein me suomalaiset voivottelemme, etteivät ruotsalaiset tiedä mitään Suomesta – eikä heitä välttämättä edes kiinnosta.

Kuluneiden vuosien aikana olen kuitenkin huomannut, että ruotsalaisia kyllä kiinnostaa, mutta tiedon löytäminen on saattanut olla vaikeaa. Suomi ei myöskään ole luonnollinen osa ruotsalaisten arkea – siitäkin huolimatta, että maassa asuu noin 700 000 ruotsinsuomalaista ja Suomessa puolestaan vajaat 300 000 suomenruotsalaista, jotka jakavat äidinkielen ruotsalaisten kanssa.

Tätä voi tosin verrata Suomen isoveliasemaan suhteessa Viroon. Kuinka moni suomalainen tietää Viron presidentin nimen tai ylipäänsä mitään maan politiikasta tai ajankohtaisesta keskustelusta?

Addetolle kirjoittamieni juttujen myötä olen toivottavasti avannut portteja Suomeen ruotsalaisille sekä portteja Ruotsiin suomalaisille. Vuonna 2014 vertailin muun muassa maiden suurimpia puolueita keskenään ja mietin ensimmäistä kertaa, miksi Keskusta on niin suuri puolue Suomessa, kun taas Ruotsissa kannatus on noin kolmannes Suomeen verrattuna.

Olen myös tavannut liudan ihmisiä, jotka tekevät paljon töitä, jotta suomalaiset, ruotsalaiset ja muut pohjoismaalaiset voisivat tehdä asioita paremmin – yhdessä. Yksi mieleenpainuvimmista haastatteluista oli norjalaisen toimittajan Hilde Sandvikin kanssa. Haastattelun aikana hän sanoi, että yksin kaikki Pohjoismaat ovat suhteellisen pieniä, mutta yhdessä meitä on yli 25 miljoonaa.

Tämä ei toki ole kovin paljon, jos väkilukua verrataan vaikka Saksaan, Yhdysvaltoihin tai Venäjään, mutta näiden 25 miljoonan ihmisen joukossa on paljon kekseliäitä, uteliaita, aikaansaavia sekä itsensä ja muita haastavia ihmisiä. Mitä tapahtuisi, jos nämä fiksut ja idearikkaat ihmiset voisivat kohdata toisensa – myös kansallisvaltioiden rajojen yli? Toki tätä jo tapahtuu, mutta sitä voisi tapahtua paljon enemmänkin.

Addeton pyrkimys on koko ajan ollut lisätä Suomen ja Ruotsin välistä tietoutta ja samalla myös luoda maiden välisiä kontakteja, joista voi olla hyötyä myös jatkossa. Suomalaisia ja ruotsalaisia on yhteensä yli 15 miljoonaa, mahdollisuuksia vähintään yhtä paljon.

Nyt joulukuussa 2017 Addeton uutistoiminta päättyy ja siirryn itse uusiin tehtäviin. Olen kuitenkin todella onnellinen siitä, että olen saanut olla osa tätä kahden maan välistä yhteisöä. Paljon on jo tehty, mutta paljon on vielä tehtävää.

Sen takia toivonkin että yhä useampi, varsinkin nuori, suomalainen ja ruotsalainen suuntaisi katseensa naapurimaahan ja yrittäisi löytää samanhenkisiä ihmisiä samankaltaisilla tavoitteilla. Asioiden tekeminen yhdessä on kuitenkin lähes aina hauskempaa ja tuottavampaa kuin yksin.

Haluan myös omalta osaltani kiittää Addeton rahoittajia ja johtoryhmää. On ollut ilo ja kunnia saada olla mukana tässä projektissa. Vaikka jatkankin muihin tehtäviin, jatkan varmasti Suomen ja Ruotsin vertaamista sekä yhteisten kosketuspintojen etsimistä myös jatkossa.

Michaela von Kügelgen
Addeton verkkotoimittaja 2013–2017

Arkisto

Uusimmat uutiset