Puolustusyhteistyötä henkilökohtaisella tasolla

Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö on erityisen vahvaa. Hanakäräjät-seminaarissa kummankin maan puolustusministerit painottivat, kuinka tärkeää tämä yhteistyö on.

– Ruotsilla on erityisasema puolustusyhteistyössä. Yhteistyö Ruotsin kanssa tähtää Itämeren turvallisuuden vahvistamiseen, Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoi.

Hän esitti kiitoksensa sujuvasta yhteistyöstä ja vallitsevasta luottamuksesta Suomen ja Ruotsin välillä. Myös Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist (s) kiitti puolestaan Niinistöä sujuvasta yhteistyöstä ja sanoi, että myös Suomella on Ruotsin näkökulmasta erityisasema puolustusyhteistyösssä.

– Ruotsilla ei ole yhtä pitkää tai syvällistä yhteistyötä kenenkään muun kanssa. On tärkeää, että teemme suunnitelmia myös tilanteita varten, jolloin ei ole rauha. Tämä on signaali maailmalle ja tapa valmistautua.

Niinistö painotti, että Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö toimii myös ilman allekirjoitettua sopimusta puolustusliitosta.

– Usein kysytään, voisivatko Suomi ja Ruotsi solmia puolustusliiton. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että on tärkeämpää keskittyä käytännön tekemiseen, sitä kautta kehitämme kykyä toimia yhdessä, Niinistö sanoi.
 

Puolustusministerit Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist Hanakäräjillä. Niinistö sanoi puheessan, että hän on viimeisen parin vuoden aikana tavannut Hultqvistia useammin kuin omia vanhempiaan. Kuva: Jakke Nikkarinen / Hanasaari.
Puolustusministerit Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist Hanakäräjillä. Niinistö sanoi puheessan, että hän on viimeisen parin vuoden aikana tavannut Hultqvistia useammin kuin omia vanhempiaan. Kuva: Jakke Nikkarinen / Hanasaari.

Jatkuva dialogi tärkeää

Suomen ja Ruotsin välisellä yhteistyöllä halutaan varmistaa, että mahdollisiin sotatoimiin voidaan tarpeen vaatiessa ryhtyä yhdessä. Sotaan valmistaudutaan muun muassa yhteisin sotaharjoituksin. Tämä ei kuitenkaan ole mitään uutta – muun muassa merivoimat ovat tehneet yhteistyötä 1990-luvulta lähtien.

– Meille tämä on normaalia toimintaa, mutta yhteistyö tapahtuu niin kaukana merellä, että se ei ole kovin näkyvää. Teemme yhteistyötä päivittäin, mikä on erittäin positiivista, Ruotsin merivoimien komentaja Jens Nykvist sanoi.

Yhteistyötä kehitetään jatkuvasti.

– Esimerkiksi turvalliset viestintäkanavat ovat tärkeitä yhteistyön kannalta, Peter Hultqvist sanoi.

Hän painotti myös kuinka tärkeää on, että kummankin maan virkamiehet tuntevat toisensa henkilökohtaisella tasolla. Jatkuva dialogi poliitikkojen ja puolustuksen välillä on myös tärkeää.

– Ruotsilla ja Suomella ei ole mitään hyökkäysstrategiaa, mutta alueitamme pitää kunnioittaa. En myöskään usko, että mikään maa olisi tänä päivänä siinä tilanteessa, että se selviäisi kaikista turvallisuushaasteista yksin, Hultqvist sanoi.

Hanakäräjät ”Puolustus ja turvallisuus uudessa ajassa – suomalainen ja ruotsalainen näkökulma Euroopassa tapahtuvaan kehitykseen ja Itämeren alueeseen” järjestettiin 24.10.2017 Hanasaaressa. Seminaari toteutettiin Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen ja Folk och Försvarin yhteistyönä. Lue koko seminaariohjelma sekä lyhyt esittely sen teemasta.

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset