Satavuotislahja voi johtaa pitkäkestoiseen metsäyhteistyöhön

Ruotsin virallinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle on 12 postdoc-virkaa metsäalan yhteiselle tutkimustyölle. Seminaari ”Ruotsi ja Suomi yhdessä metsän tulevaisuuden arvon tiimoilta” on lahjan lähtölaukaus.

Idea kahdenväliseen Tandem Forest Values -metsäntutkimusprojektiin tuli Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston projektikonttori Tandemilta. 12 postdoc-virasta koostuva lahja on arvoltaan noin 2,7 miljoonaa euroa.

– Kesällä kuningas antoi lahjan Suomen presidentille, mutta tarvittiin erillinen tilaisuus, jossa lahja voidaan esitellä kunnolla, Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston johtaja Mats Wallenius kertoo.

Tämä tapahtuu seminaarissa ”Ruotsi ja Suomi yhdessä metsän tulevaisuuden arvon tiimoilta”, joka järjestetään 26. lokakuuta Tukholmassa.

– Kuningas avaa seminaarin ja pitää avajaispuheen. Teema on erittäin lähellä hänen sydäntään, Wallenius sanoo.

Seminaarin aikana kuullaan myös Kuninkaallisen insinööritiedeakatemian tulevan toimitusjohtajan Tuula Teerin puheenvuoro metsän merkityksestä Suomelle ja Ruotsille sekä paneelikeskustelu kestävän metsänhoidon yhdistämisestä Suomessa ja Ruotsissa.

Metsäministerit Sven-Erik Bucht ja Jari Leppä kokoustavat ennen seminaaria ja keskustelevat maiden kansallisesta metsäpolitiikasta myös seminaarin aikana.

– Suomen metsä- ja biotaloudellinen strategia on askeleen edellä ja Ruotsissa viimeistellään juuri kansallista metsäohjelmaa, joten odotan mielenkiinnolla ministerien keskustelua, Wallenius sanoo.

Seminaarin päättää Esko Aho, Suomen entinen pääministeri ja European Forest Instituten strateginen neuvonantaja. Hän pohtii Suomea ja Ruotsia metsämaina yhä globaalimmassa maailmassa ja siihen liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia.
 

Kuva: Jon Flobrant / Unsplash
Kuva: Jon Flobrant / Unsplash

”Tutkimustuloksiin pitää uskaltaa panostaa”

Ensimmäiset postdoc-virat julistetaan 6. joulukuuta – eli samana päivänä kun Suomi täyttää 100 vuotta.

– Silloin virkoja voi hakea ja toivomme, että ensimmäiset virat olisivat käynnissä syksyllä 2018, Mats Wallenius kertoo.

Hänen mukaansa ensimmäisellä kierroksella on tarkoitus täyttää 6 tai 4 virkaa.

– Näin voisimme ylläpitää tätä kahdesta kolmeen vuoteen. Järjestämme seminaareja, kun ensimmäiset ovat valmistuneet, jotta voimme keskustella jatkosta.

Vaikka konkreettinen lahja koostuu 12 postdoc-virasta, lahjan ajatuksena on luoda jotain pidempiaikaista.

– Lahjalla on suuret edellytykset olla jotain muuta kuin 12 virkaa, ja se onkin ollut pyrkimyksemme alusta lähtien. Ministeriöt sekä Suomessa että Ruotsissa kokevat tämän lähtölaukauksena yhä syvemmälle metsäntutkimusyhteistyölle, Mats Wallenius sanoo.

Tutkimusmateriaalin hyödyntäminen laajemmalla tasolla tulee kuitenkin olemaan haasteellista.

– Tarvitsisimme riskipääomapankin, jotta tutkimustuloksiin uskalletaan panostaa – muuten vaarana on, että muut maat ostavat tutkimustiedon. On helpompi saada aikaan tutkimustuloksia kuin panostaa niihin, Wallenius sanoo.

Lue myös: ”Metsän tulevaisuus on maidemme tulevaisuus”

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset