Esitelmiä ympäri vuorokauden

8.–9. syyskuuta eri alojen Suomiasiantuntijat astuvat Svenska Teaternin isolle lavalle pitämään 15-minuuttisia esitelmiä. Svenska litteratursällskapetin ja Svenska Ylen yhteistyönä tuottama esitelmämaraton on suunnattu laajalle yleisölle ja kestää kokonaisen vuorokauden.

Esitelmämaraton on sivistyksen ja tutkimuksen ylistys ja haluamme levittää tietoa laajalle yleisölle, Svenska litteratursällskapetin (SLS) viestintäpäällikkö Marika Mäklin kertoo.

Idea tuli hänen kollegaltaan, joka oli nähnyt samankaltaisen, eli lyhyiden esitelmien, tapahtuman Norjassa.

– Ajattelimme, että meidän pitäisi järjestää jotain samanlaista Suomessa, ja tämä sopii tehtäviimme koska SLS on tieteellinen seura.

Esitelmämaraton on myös SLS:n panos Suomen 100-vuotisjuhlaan.

– Tapahtuma on sekä ainutkertainen että uusi, ja yhdistää tietoa Suomen historiasta ja nykyajasta.
 

Kansantajuistettua tutkimusta lyhyessä muodossa

Ohjelmaa on siis vuorokauden ympäri Svenska Teaternin suurella lavalla Helsingissä. Esitelmämaraton lähetetään myös suorana Yle Areenassa ja ohjelmaa voi katsoa kaikkialla maailmassa.

Esitelmiä voi myös mennä katsomaan paikan päälle, sitä varten pitää kuitenkin varata ilmainen lippu erikseen jokaiseen neljätuntiseen ohjelmajaksoon. Ensimmäinen näytös on jo aika täynnä, mutta myös pikkutuntien ohjelma kiinnostaa.

– Sali ei tietenkään ole yhtä täynnä silloin, mutta mielestäni tästä voi tehdä hauskan jutun ja tulla kavereiden kanssa keskellä yötä. Tämä on kuitenkin elämys, ja luultavasti emme enää koskaan järjestä mitään vastaavaa, Mäklin sanoo.

Jokainen esitelmä keskittyy yhteen tiettyyn aiheeseen. Yleisön on helppo lähestyä esitelmiä, vaikka esitelmöitsijät ovat oman alansa asiantuntijoita. Ei haittaa vaikka ei tietäisi niin paljon Suomesta tai historiasta.

– Ruotsalaiselle tämä voi olla hauska ja helppo tapa tutustua Suomeen. Tietoa on vaihtelevasti monista eri näkökulmista. Kaikki perustuu tutkimukseen, mutta esitelmät ovat kansantajuistettuja, Marika Mäklin kertoo.

Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Tags: suomi

Arkisto

Uusimmat uutiset