”Metsän tulevaisuus on maidemme tulevaisuus”

Ruotsin virallinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle on 12 postdoc-virkaa metsäalan yhteiselle tutkimustyölle. Metsään liittyvät kysymykset ovat ajankohtaisia ja yhdistävät maita. Ruotsissa lahjan toivotaan olevan lähtölaukaus tiiviimmälle tutkimusyhteistyölle.

– Metsän tulevaisuus on maidemme tulevaisuus.
 
Näin kuningas Kaarle XVI Kustaa sanoi puheessaan Suomelle 1. kesäkuuta, jolloin Ruotsin virallinen lahja annettiin 100-vuotiaalle Suomelle Hanasaaren suomalais-ruotsalaisessa kulttuurikeskuksessa.
 
Idea kahdenväliseen Tandem Forest Values -metsäntutkimusprojektiin tuli Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston projektikonttori Tandemilta. 12 postdoc-virasta koostuva lahja on arvoltaan noin 2,7 miljoonaa euroa.
 
– Lahja voi olla lähtölaukaus tiiviimmälle tutkimusyhteistyölle metsäalalla, Tandemin johtaja Mats Wallenius sanoo.
 
Projekti on yhteistyö Ruotsin hallituksen, Marianne ja Marcus Wallenbergin säätiön, Kempen säätiöiden, Metsäteollisuuden tutkimusinstituutin sekä Kuninkaallinen metsä- ja maatalousakatemian välillä. Puolet rahoituksesta tulee Ruotsin hallitukselta tutkimusneuvosto Formasin kautta.
 
Mats Wallenius toivoo, että Ruotsin lahja antaa sekä Suomelle että Ruotsille mahdollisuuden panostaa enemmän huippututkimukseen, ja samalla toimia yhtenäisemmin kansainvälisesti. Hän korostaa myös, että metsä liitetään vahvasti sekä Suomeen että Ruotsiin.
 
– Metsä ja metsäteollisuus ovat merkinneet paljon hyvinvointiyhteiskunnan kehitykselle ja samalla luoneet kulttuurista identiteettiä, Wallenius sanoo.
 

Presidentti Sauli Niinistö ja kuningas Kaarle XVI Kustaa Hanasaaressa, jossa Ruotsi antoi virallisen lahjansa Suomelle. Kuva: Hanasaari.
Presidentti Sauli Niinistö ja kuningas Kaarle XVI Kustaa Hanasaaressa, jossa Ruotsi antoi virallisen lahjansa Suomelle. Kuva: Hanasaari.

Aiemmin vain vähän yhteistyötä

Carl-Anders Helander Kuninkaallisesta metsä- ja maatalousakatemiasta sanoo, että metsä on erittäin ajankohtainen aihe. Nyt keskitytään uusien prosessien kehittämiseen.
 
– Miten metsää tulisi käyttää ja hyödyntää? Ilmastopolitiikka ja biotalous ovat ajankohtaisia aiheita, ja tarvitsemme tutkimusta voidaksemme käsitellä näitä kysymyksiä, Helander sanoo.
 
Hänen mukaansa on hyvin luonnollista, että Ruotsin lahja liittyy metsäyhteistyöhön.
 
– Vaikka metsä on erittäin merkityksellinen kummallekin maalle, aiempaa yhteistä tutkimusta on ollut suhteellisen vähän. Nyt tutkijat saavat mahdollisuuden toimia yhdessä.
 
Helander toivoo, että nämä 12 postdoc-virkaa olisivat tulevaisuuden yhteistyön peruskivi – metsäteollisuuteen liittyvä tutkimusyhteistyö olisi toivottavasti pysyvää ja entistä vahvempaa jatkossa. Hänen mielestään on myös hienoa, että Ruotsi voi lahjoittaa tukea tutkimukselle juuri nyt, kun tutkimusrahoitus Suomessa on niukentunut.
 
– Olemme erittäin iloisia saamastamme myönteisestä palautteesta. Toivottavasti lahjalla olisi kauaskantoisia vaikutuksia, Carl-Anders Helander sanoo.
 
Lue myös: Ruotsi lahjoittaa tutkimusta ja taidetta Suomelle
 
Teksti: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset