Monitieteisestä tutkimuksesta apua rauhanvälitykseen

Sukupuolikysymykset ovat keskiössä perusteilla olevan, uuden tutkimusyksikön työssä. Yksikön tarkoituksena on tarjota tietoa uskontojen roolista konflikteissa ja konfliktinratkaisussa.

Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan perusteilla oleva monitieteinen Religion, Conflict and Dialogue -tutkimusyksikkö pureutuu rauhanvälityksen ongelmakohtiin, Helsingin yliopisto kirjoittaa tiedotteessa. Yksikkö pohjautuu Suomen ja muiden Pohjoismaiden pitkälle historialle kansainvälisten konfliktien ratkaisijana.

Hanketta edustavan valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Eva Biaudet (rkp) toteaa, että päättäjät tarvitsevat parempaa ymmärrystä maailman uskontojen suhteista konflikteihin ja dialogeihin.

– Konfliktit eivät synny tyhjiössä. Mitä enemmän meillä on tietoa toistemme olosuhteista, ajatusmaailmoista ja uskonnoista, sitä paremmin varustautuneita olemme ratkaisuihin, jotka purkavat vastakkainasetteluja ja lopettavat konflikteja, Biaudet sanoo tiedotteessa.

Naiset jätetään usein sivuun

Erityisesti yksikössä halutaan kiinnittää huomiota sukupuolikysymyksiin, sillä naiset jätetään usein sivuun rauhanprosesseista siitä huolimatta, että heillä olisi paljon asiantuntemusta pysyvän rauhan saavuttamiseen.

– Kun rauhanvälitystoiminnot keskittyvät vain yhteiskuntien ja uskonnollisten yhteisöjen ylätasoon, jäävät naisten edustus ja asiantuntemus usein hyvin vähälle huomiolle, akatemiaprofessori Elina Vuola sanoo tiedotteessa.

– Eri osapuolten olisi sitouduttava siihen, että miehet eivät edusta koko yhteiskuntaa eivätkä he välttämättä ole edes tietoisia konfliktien vaikutuksista naisiin, Vuola sanoo.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset