Nuoret harjoittelevat lähdekritiikkiä tukemalla tutkimusta

Ruotsissa koululaiset voivat tänä syksynä osallistua digitaalisia uutisvirtoja koskevaan massatutkimukseen. Oppilaat auttavat tutkimusta ja saavat samalla harjoitella uutisten tarkastelemista lähdekriittisesti.

Thomas Nygren. Kuva: Vetenskap & Allmänhet Thomas Nygren. Kuva: Vetenskap & Allmänhet

Tutkijat ja oppilaat selvittävät, millaisista uutisista nuorten digitaaliset uutisvirrat koostuvat ja tekevät uraauurtavaa tutkimusta uutisten leviämisestä digitaalisessa mediassa. Samalla nuoret oppivat käsittelemään tietoa tieteellisellä ja lähdekriittisellä tavalla, ruotsalaissivusto Vetenskap & Allmänhet kirjoittaa.

– Oppilaiden avulla voimme tehdä tutkimusta, joka ilman heitä ei olisi toteutettavissa. Tietääksemme tästä tulee maailman ensimmäinen ja samalla suurin tutkimus siitä, miten nuoret itse arvioivat omien uutisvirtojensa uskottavuutta, Uppsalan yliopiston tutkija Thomas Nygren sanoo V&A:lle.

Kuva: Vetenskap & Allmänhet Kuva: Vetenskap & Allmänhet

Massatutkimus on osa ruotsin vastinetta Tutkijoiden yölle. Ruotsalainen Forskarfredag järjestetään syyskuun viimeisenä perjantaina, kuten Tutkijoiden yökin. Forskarfredagin yhtenä tarkoituksena on näyttää, että tutkijat ovat aivan tavallisia ihmisiä, joilla vain sattuu olemaan harvinaisen jännittävä työ.

Tapahtumat tekevät tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle, ja niitä järjestetään tänä syksynä noin 300 eurooppalaisessa kaupungissa osana EU-tapahtumaa European Researcher’s Night.

Nyhetsvärderaren-massatutkimuksesta voi lukea lisää Forskarfredagin sivustolla.

Lue myös: Kansalaistiede on kaikkien tiedettä.

Teksti: Addeto
 

Arkisto

Uusimmat uutiset